Aina kun luen ruokaohjetta, jossa käytetään otsikon ”mittaa”, alkaa hymyilyttää. On sitruunoita ja on sitruunoita.

On sellaisia sitruunoita, joita kuljetetaan puoliraakana tuhansia kilometrejä pimeässä ja kylmässä Pohjolan perukoille. Ne ovat kalpean keltaisia ja niistä irtoaa niin vähän mehua, että ”puolikkaan sitruunan mehu” -annoksella ei ole minkäänlaista vaikutusta missään keitoksessa.

lemon-1117568__340Ja sitten on sitruunoita, joita Välimeren maissa käytetään jatkuvasti, kaikessa ja runsaasti. Niitä, joita emännät noilla lempeämmillä leveysasteilla kipaisevat hakemaan keittiöpuutarhastaan tai peräti vain ojentavat kätensä keittiön ikkunasta ja katso: ihana kypsä sitruuna putoaa käteen.

Minulla oli Kyproksella takapihallani sitruunapuu. Se antoi niin valtavasti satoa, että kannoin hedelmiä kassikaupalla kavereille ja sain silti pistää koko mielikuvituksen peliin keksiäkseni käyttöä kaikille aromaattisille, auringonkeltaisille, mehua pursuaville sitruunoille.  Näiden sitruunan puolikkaista sai kahvikupillisen mehua.

Eräänä keväänä sato oli tavallistakin runsaampi eivätkä vanhat keinot enää riittäneet sitruunatalkoista selviämiseen. Silloin löysin marokkolaisten suolattujen sitruunoiden ohjeen. Mikä mainio keksintö päästä eroon liioista sitruunoista! Tämä on helppo ohje, jota voi kokeilla, kun sitruunat ovat mehukkaimmillaan kevättalvella.

Pese sitruunat huolellisesti kuumalla vedellä (luomusitruunat ovat parhaita).  Poista oksan kantakohta. Älä kuori. Leikkaa pystysuunnassa neljään lohkoon, mutta jätä lohkot toisiinsa kiinni. Tunge noin teelusikallinen merisuolaa kuhunkin sitruunaan.

Pakkaa sitruunat lasipurkkiin. Täytä purkki tiiviisti täpötäyteen.  Sulje tiiviillä kannella. Laita pois jaloista noin kuukaudeksi, mutta pidä huoneenlämmössä.  Ravistele purkkia ohi kulkiessasi, niin että suola liukenee ja mehu alkaa irrota sitruunoista. Ellei mitään ala tapahtua muutaman päivän kuluessa, purista mehu muutamasta sitruunasta (ei purkissa olevista!) ja lisää purkkiin. Sitruunat ovat käyttövalmiita noin kuukauden kuluttua.

Tuloksena on paitsi suussa sulavan pehmeitä sitruunoita niin myös intensiivisesti sitruunainen hapanimelä maku, joka on täydellinen kumppani monille kaloille. Marokkolaiset käyttävät sitruunoita tagine-padoissaan paitsi kalan niin myös kanan, lampaan ja possun parina. Ne antavat potkua monenlaisiin vihannesruokiin ja -höystöihin.

Patoihin sitruunanlohkot voi laittaa sellaisenaan, mutta ne voi tietenkin myös viipaloida tai pilkkoa. Säilötyt sitruunat sopivat myös marinadeihin ja pastakastikkeisiin, ja ne suolaavat ruokaa tehokkaasti.

Sitruunat säilyvät jääkaapissa kuukausia, kunhan ne ovat koko ajan nesteen peitossa. Purkillinen sitruunoita riittää moneen ruokaan. Yksi suolattu sitruuna maustaa noin 4 hengen tagine tms. -annoksen.

Toinen ohje, joka kuuluu sitruunan satoaikaan, on sitruuna-marenkitorttu. Se on raikas jälkiruoka talven tukevien ruokien rinnalle. Itse tarjoilen sitruunapiirasta blini-illallisten päätteeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s