Astrologia on monikerroksista kerrontaa, jossa kokonaisuus rakentuu huoneista, planeetoista ja merkeistä. Merkit eivät ole yksiselitteisiä, sillä ne jakautuvat edustamansa tyypin ja elementin – tuli, maa, ilma, vesi – mukaan.

Ylivoimatilanteet ovat aina poikkeuksellisia, oli sitten kyse siitä, että planeetat kasautuvat tiettyyn merkkiin tai siitä, että ne sijoittuvat yhtä tiettyä elementtiä edustaviin merkkeihin. Viimeksi mainitun kaltainen tilanne on ollut tulollaan jo hyvän tovin: olemme pian veden varassa.

H2O ylivaltaa

Kuivin jaloin heinäkuussa säilyvät vain Pluto Kauriissa ja Uranus Oinaassa sekä Venus Leijonassa (mistä tulikin mieleeni:  on aika käydä kampaajalla).

Luova ja herkkä esteetikko Neptunus on ollut kotimerkissään, rannattomissa Kaloissa, helmikuusta 2012 asti, ja sillä on seuranaan haavoittunut parantaja Khiron. Suuri opettaja Saturnus on tutkinut Skorpionin syviä vesiä lokakuusta lähtien. Skorpionissa on myös karminen Kuun yläsolmu.

Kolmas veden merkki Rapu on vastaanottanut alkukesän aikana planeetan toisensa jälkeen. Kosminen kommunikaatiovastaava ja ajatustemme valtias Merkurius saapui toukokuun lopussa ja poistuu vasta 8.elokuuta, sillä sen 20.7 asti jatkuva retrograde -vaihe on juuri alkamaisillaan. Nyt on täydellinen mahdollisuus viettää vaikka koko kesä puhumalla tunteista.

Aurinko saapui Rapuun kesäpäivänseisauksen hetkellä ja nyt se avaa latua Jupiterille, jonka grande entrée tapahtuu 26.6. Lisävauhtia asioihin antaa Mars 13.heinäkuuta alkaen.

Aurinko käy jokaisessa merkissä vuosittain ja henkilökohtaiset planeetat Merkurius, Venus ja Mars vuoden-parin välein. Jupiterin vierailut ovat merkittävästi harvinaisempia.

Jupiter oli edellisen kerran Ravussa heinäkuusta 2001 elokuuhun 2002, mikä ajanjakso saattaa antaa vihjeitä siitä, mitä kullekin meistä on mahdollisesti  luvassa seuraavan vuoden aikana. Itse aloitin elokuussa 2001 opiskelut, joka on enemmän kuin sopiva ilmaus korkeampaa koulutusta edustavasta Jupiterista 11.huoneessa, jossa hallinnoidaan mm. pitkän aikavälin tavoitteita. Tämänkertainen Jupiterin vierailu kestää 2014 heinäkuuhun.

Kaikkea hyvää

Astrologian perusoppien mukaisesti planeetta kertoo, mitä tapahtuu.

Jupiter on aurinkokuntamme planeetoista suurin, mistä syystä sille langennut perusfunktio liittyy sen jättimäiseen kokoon: Jupiter laajentaa, kasvattaa ja maksimoi kaiken, mihin se koskee: milloin kodin neliöt,  milloin vyötärönympäryksen, milloin pankkitilin saldon ja milloin ystäväpiirin. Sillä on vahva taipumus liioitteluun ja ylilyönteihin.

Perinteisessä astrologiassa Jupiter nähtiin suurena hyvän tuojana, mutta se kykenee kyllä epäsuotavaan seuraan sattuessaan maksimoimaan myös epäonnen.

Jupiter edustaa uskontoja, kulttuureja ja filosofioita, siis erilaisia yhteisöllisiä ajatusrakennelmia. Sen ilmaisun näyttämöitä ovat mm. julkaisutoiminta, oikeuslaitos ja kirkko.

Jupiter on saarnamies, totuudentorvi ja filosofi, joka etsii elämälle merkitystä ja tarkoitusta ja joka tavoittelee henkistä kasvua ja isoa perspektiiviä. Se on oikeudenmukaisuutta arvostava optimisti, joka lupaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Jupiter uskoo korkeampien voimien apuun ja siihen, että elämä kantaa.

Kotijärven rannassa

Merkki määrittää, minkälaisella tyylillä planeetta toimii.

Kaikille veden merkeille on tyypillistä herkkyys ja tunteellisuus, mutta kun Kalat rakastaa kaikkia tasapuolisesti ja Skorpioni tarkoin valittua kohdetta absoluuttisesti, Rapu kohdistaa lämpöiset ja hellät tunteensa lähipiiriinsä. Se on hyvin perhekeskeinen ja turvallisuushakuinen.

Kuun hallitsema Rapu edustaa fyysistä kotiamme, jonka seinien suojassa asumme, mutta myös menneisyyttämme ja juuriamme; Rapu katsoo mielellään taaksepäin ja muistelee. Jupiter puolestaan arvostaa tietoa, joten sukututkimusinnostus saa uutta potkua.

Rapu on äidin merkki ja Kuu äidin planeetta, ja tähän liittyen Rapuun yhdistetään ravitseminen (Jupiter+Rapu voi tarkoittaa ylensyömisen tai -syöttämisen vaaraa) ja hoiva.

Äitiys ja perhe nousevat erittäin todennäköisesti seuraavan vuoden aikana julkisen keskustelun aiheeksi merkittävällä tavalla.

Jupiter viihtyy Ravussa, jossa sen sanotaan olevan ylennyksen tilassa, siis hyvin toimintakykyinen. Rapu on paitsi veden merkki niin myös yksi johtavista merkeistä, jossa Jupiter ottaa ohjat käsiinsä ja näyttää suuntaa muille. Näin se tekisi myös Oinaassa, Vaa’assa ja Kauriissa, mutta tunteilla käyvässä Ravussa Jupiterin toimintatapa on Ravulle ominainen: epäsuora, varovainen ja Jupiterille epätyypillisesti myös riskejä kaihtava.

Kiinnostavaa on nähdä mm., rohkeneeko kirkko ottaa Jupiterin suulla kantaa esimerkiksi sateenkaariperheiden puolesta. Moniarvoisuus on Jupiterille tärkeää.

Kosmisessa vesipuistossa

Heinäkuun puolen välin jälkeen Jupiter on asteen tarkkuudella nk. kultaisessa kolmiossa Saturnuksen ja Neptunuksen kanssa. Asetelman vaikutukset alkavat kuitenkin heti Jupiterin Rapuun siirtymisen myötä, ja aaltoilu jatkuu kuun loppupäiviin asti.

Kuva: National Park Service

Kultainen kolmio, jossa planeetat ovat 120-asteisessa aspektissa toisiinsa nähden, tarkoittaa esteetöntä energiavirtaa, jossa asiat tapahtuvat melkein omalla painollaan. Nyt siis annetaan virran viedä ja pistetään parastamme, sillä aina kun Saturnus on mukana kuvioissa, palkkiot ovat sitä suurempia, mitä enemmän olemme itse valmiit ponnistelemaan niiden eteen.

Erityisen suotuisa hetki saattaa koittaa kuun puolivälissä, kun samanaikaisesti kolmio on tarkimmillaan ja Saturnus palaa normaalinopeuteen ja on vaikutuksiltaan tehokkaimmillaan. Lisäbonuksena Rapuun juuri siirtynyt aurinkokunnan paras aktivoija Mars on yhtymässä Jupiteriin. Aika vaikuttaa kypsältä uudelle mahdollisuudelle (Jupiter), uudelle ponnistukselle (Saturnus) ja toiveiden täyttymykselle (Neptunus).

Saturnuksen ja Neptunuksen mahdollisesta agendasta tässä yhteistyökuviossa on juttua täällä:

Parhaiten lähiviikkojen koskenlaskussa pärjäävät ne, jotka ovat tottuneet elämään enemmän tunteilla kuin järjellä. Intuitio – siis mutu – antaa heinäkuussa oikeampia vastauksia kuin rationaalinen ajattelu. Empatia, jalomielisyys ja anteeksi antaminen edesauttavat tuloksiin pääsyä.

Vaikka vesikolmion vaikutus heikkenee heinäkuun lopussa, vesielementin asema säilyy vahvana niin pitkään kuin Jupiter, Saturnus ja Neptunus ovat kaikki kolme veden merkeissä, ts. ensi vuoden heinäkuuhun asti.

Jottei elämä kävisi liian helpoksi, Jupiter on osallisena myös toisessa kuviossa. Jupiter Ravussa on vastapäätä Plutoa Kauriissa ja molemmat tekevät suorakulmaa Uranukseen Oinaassa. Tätä haasteellista asetelmaa kutsutaan T-ristiksi, ja sen vaikutus alkanee tuntua viimeistään heinä-elokuun vaihteessa.  On mielenkiintoista nähdä, missä kansa tällä kertaa nousee kapinaan vallanpitäjiä vastaan ja minkälaisia otsikoita mediamoguli Jupiter tuo lehtien etusivuille.

Omalla kartalla

Eniten iloa vesikolmiosta koituu niille syntymäkartan planeetoille, jotka ovat veden ja maan merkeissä, elleivät muut tekijät kartalla kumoa tai vääristä suotuisaa vaikutusta.

Syntymäkartan huoneet, joissa ohitusta tekevät Jupiter, Saturnus ja Neptunus ovat, paljastavat elämänalueet, joilla kuvion vaikutus toteutuu. Niihin kannattaa myös ponnistelunsa kohdistaa.

Säätiedotus merenkulkijoille lupaa kuohuja ja tyrskyjä, myötä- ja vastavirtaa, tyyntä ja suvantoa.

Mihin päättyvi tie?
Ei tiedä sitä ihmisistä kenkään.
Meri, taivas ja maa
kaikki, kaikk’ katoaa–
kuinka säilyisi sielu ihmisenkään?
Mut unessa niin armas on ajatella noin:
Viel’ kerran kevät saapuu ja koittaa uusi koi
ja huomentuulet tuntureilta henkää.
Vaiko valhetta lie?
 

Eino Leino: ”Virta venhettä vie!” (Pyhä kevät, 1901)

6 kommenttia

  1. Hei! Mielenkiintoisia taas juttelet! Piti juosta katsomaan valokuva-albumista (ajatella että olen jaksanut pitää yllä niitä!) missä olin vuonna 2001. Huomasin, että aloitin silloin intuitiiviset matkani, ollen mukana mm. Intuitiivisillä leireillä kolmessakin eri osissa erään psykologiystäväni kanssa. Keskustelimme niistä pitkään kritisoiden ja kiittäen. Oikeastaan nuo ’huuhaa’-jutut alkoivat siitä. Olen tavannut hyvin paljon mielenkiintoisia ihmisiä!
    Nytkö sitten alkaisi uusi kierros?! Olen saanut mukavia matkatarjouksia. Mutta mieluiten haluaisin matkata melkeinpä yksikseni ruusujen maailmaan kiertäen eri puolella Suomea koluten puutarhoja ja kuunnellen tarinoita. Olen siivonnut, pakannut jopa, mutta kissojen ja kukkien hoitajaa ei ole ilmaantunut.
    Mitähän Jupiter yhtymillään stelliumiini (Venus, Merkurius ja Aurinko, Uranuksessa majailee vielä) sitten meinailee? Minulla on tosin Marsin oppositio karttani omaan Jupiteriin päällä. Auringonpaluussa tuo suuri enkelikolmio? Jospa varjellun joltakin…ainakin huomenna aion vaihtaa renkaat sateiden varalta.

    1. Jupiterhan matkailee mielellään sfääreissä, ja Ravussa tämä taipumus varmaan korostuu, luulisin.

      Jos asuisin hieman lähempänä, tulisin hoitamaan kukkiasi (joista en tiedä mitään, mutta joita rakastan) ja kissojasi (joita myös rakastan ja kuvittelen tietäväni jotain niiden mielenliikkeistä).

      Minä toivon, että vesikolmio ja koko seuraavan vuoden vetinen asetelma tukisi Skorpioni-kuutani. Saturnus yksinään sai sen hieman matalapaineiseksi, mutta Neptunus ja Jupiter varmaan antavat uutta perspektiiviä asioihin.

      Olen aika herkkä Jupiterilla, joka maijailee syntymäkartan 1.huoneessa. Joku ulkomaalais-aspekti aina tulee elämääni Jupiterin myötä. 2001 alkaneet opinnot olivat tietenkin matkailua.

      Nyt kun Jupiter tekee neliötä Oinaan 1.asteessa olevaan Merkuriukseeni (9.huone), heti tuli yhteydenotto Kaksoselta ulkomailta:). Suuni on myös tavallistakin suurempi…

      Vesikolmio auringonpaluukartalla kuulostaa kyllä lupaavalta mielestäni.

      Oletko koskaan kirjoiittanut runoja? Tuli vaan mieleen tuosta Venus, Merkurius, Aurinko stelliumista.

  2. Niin, siellähän minullakin oma Jupiter, 1.huoneessa ja Jousimiehessä, tekee minusta vähän ’erilaisen’, jota itse en näe, mutta muut sanovat.
    Kiitos myötätulemisen ajatuksesta! Kissathan ne tärkeimmät ja kuivuminen ruukkukukilla, ei muuta. En ole vieläkään löytänyt, soitetellut olen. Vaikea vähän lähteä, kun puutarha on kauneimmillaan.

    Saa nähdä, tehdäänkö matkaa nyt sitten jossakin ’sfääreissä’ sitten, kun ei muuten onnistu.

    Olenhan kirjoittajatyyppi ja olen kyllä runojakin jossakin väsännyt. Helposti tekstini kääntyy poeettimaiseksi, kun oikein innostun.

    Mihin sinä seuraavaksi suuntaat?

    1. Loma alkaa 12.8 ja menolippu Kreikkaan on jo ostettu. Vietän tien päällä neljä viikkoa, välillä itsekseni reissaten ja välillä ystävien luona rentoutuen. Odotan innolla! Jupiterin ansiosta olen kotonani vieraissakin paikoissa (vaikka Kuuni onkin 4.huoneessa).

      Mieleeni kotona ”matkustelusta” tulee aina Muumilaakso, jossa oli valtavasti seikkailuja kotipiirissä. Ja olihan Muumimammalla ruusutarhakin.

      Toivottavasti hoitaja löytyy.

  3. Sinullahan on samat suunnitelmat siellä…tien päälle mieli!
    Löytyi hoitaja! Ja minäkin lähden kulkuria leikkimään. Tosin katselin ruusupaikkoja netistä, poimin osoitteita ja niitähän piisaa! Minulla Jupiter tulee yhtymään aurinkoonikin, joten uusia reviirejä taas valloitetaan, ruusun maailmaa ja tarinoita!

    1. Hieno juttu, että asia järjestyi ja pääset ruusumatkalle. Muista tuoda kateille tuliaisia!

      Minulla Jupiter alkaa rakennella neliötä Aurinkoon, tuntuisi olevan aika pakottava vaikutus. Muutenkin levoton mieli on kuin lähtökuopissa (ollut kyllä jos iitä asti, kun Uranus saapui Oinaaseen).

Jätä kommentti