Joululomalla kreikkalaisesta Kathimeriní-lehdestä lukemani artikkeli oli kuin paluulippu kesään 2014. Se koski arkeologisia kaivauksia Epidaurusissa. Peloponnesosin niemimaalla sijaitseva mykistävä Epidaurus on yksi Kreikan merkittävimmistä historiallisista kohteista.

Klassisen ajan Epidaurus ja samoilla kulmilla sijaitseva muinainen Mykene olivat kesälomani kohokohtia, joista raunioiden rakastajana olin haaveillut pitkään. Saroninlahdessa sijaitsevalta Porokselta käsin niissä käyminen on helppoa, mutta edellyttää etukäteissuunnittelua bussiaikataulujen takia. Suosittelen tätä lähestymistapaa kaikille, joita kiinnostavat äiti-Hellaan ainutlaatuiset nähtävyydet, mutta jotka lomailevat mieluimmin hajuetäisyydellä merestä. Paikallisbussimatkat Peloponnesosin mäntymetsien halki antavat retkille pikantin lisän.

Näkymä ihanan majapaikkani terassilta kaupungin kattojen ja salmen yli Galataan ja Peloponnesosille.

Todennäköisesti useimmille Epidaurusin nimen tunnistaville nousee mieleen valtava teatteri – eikä ihme. 300-luvulla eaa. rakennettu teatteri on sekä hämmästyttävän kokoinen että akustiikaltaan poikkeuksellinen, ja siellä esitetään edelleen antiikin draamoja jokakesäisillä festivaaleilla. Kerroin näkemästäni täällä Grand tour, osa 1.

Vaikka teatteri on nykyisin Epidaurusin tähti, se oli kuitenkin vain oheispalvelu alueella toimineen, sittemmin lääketieteen isäksi kuvatun Asklipiuksen parantolan potilaille. Tarina Asklipiuksesta – pääjumala Zeuksen lapsenlapsesta, parantajajumaluus Apollon pojasta ja parantajakentauri Khironin oppilaasta – ja aikansa suurimman terveyskeskuksen toiminnasta on täällä Ei pelkkää teatteria.

Em. lukemassani lehtijutussa kerrottiin löydöistä, jotka antavat lisätietoa parantolan alueella sijaitsevan tholoksen merkityksestä sekä Asklipius-kultin ajoituksesta.

Kahden kerroksen jumaluus

Tholos tarkoittaa klassisen Kreikan arkkitehtuurissa rakennusta, jonka pohja on pyöreä ja jonka kupolikattoa kannattelevat pohjaa kiertävät pylväät. Epidauruksessa tholoksesta on jäljellä vain perusta, mutta tekniikan ja asiantuntijatiedon avulla siitä on luotu useampikin rekonstruktio. Tältä se parhaan tämänhetkisen ymmärtämyksen perusteella näytti:

KUVA: Anasynthesis-sivusto

Yli neljä vuosikymmentä Epidaurusin kaivauksia johtanut klassisen ajan arkeologian professori emeritus Vasilis Lambrinudakis kuvaa Asklipiuksen tholosta antiikin toiseksi eleganteimmaksi rakennukseksi Ateenan Akropolilla sijaitsevan Erekthionin jälkeen.

Salaperäisen tholoksen tutkimus sai uutta vauhtia, kun alueesta vuonna 2015 otetuissa ilmakuvissa havaittiin alttari, joka avautuu tholoksen suuntaan ja on suorassa linjassa sen kanssa. Havainto johti nyt julkaistuun löytöön: osittain tholoksen alle jatkuvaan, arkaaisen ajan rakennukseen 600-500 -lukujen vaihteesta eaa.

KUVA : arxaiologia.gr -sivusto
KUVA: Visit world heritage -sivusto

Tholos oli alttari tai oikeastaan kaksoisalttari ja Lambrinudakisin käsityksen mukaisesti myös Asklipiuksen hauta, joko todellinen tai muistohauta. Koska Asklipiuksen nähtiin olleen sekä jumala että sankari, sekä ikuinen (isänsä puolelta) että kuolevainen (äitinsä puolelta), hänelle pyhitetyt alttarit olivat kahdessa tasossa: toinen maan alla, toinen maan päällä. Maanalaisilla alttareilla uhrit olivat verettömiä: hedelmämehua, hunajaa, maitoa yms., mutta ulkoilma-alttareilla uhrattiin eläimiä.

Professori Lambrinudakisin mukaan nyt paikallistetun rakennuksen maanpäällinen osa purettiin tholoksen tieltä 300-luvulla eaa. Jälkipolville ihmeteltäväksi jäi sen alle kallioon hakattu maanalainen tila. Myös tholoksessa on kellarikerros.

Tholoksen labyrinttimaisessa pohjakerroksessa kapeat käytävät imitoivat kuolevaisen vaellusta tuonpuoleisessa.
Kuva: Aristotle, Greek Tourist Guide -sivusto

Mytologian mukaan manalan jumaluus Hades valitti pääjumala Zeukselle ”asiakkaittensa” loppuvan Asklipiuksen taitojen takia. Koska Asklipius oli ylittänyt sopivuuden rajan ja erehtynyt jumalten tontille langeten siten suurimpaan mahdolliseen syntiin: hubrikseen, Zeus auttoi veljeään ja tappoi pojanpoikansa salamaniskulla, mihin Asklipiuksen isä Apollo esitti vastalauseensa. Zeuksen kompromissiratkaisu oli herättää Asklipius henkiin, mutta vain sillä ehdolla, että tämä suostuisi elämään ja tekemään työtään maan alla.

Uusien löytöjen perusteella tholoksen nähdään olevan jatkumoa jo arkaaisella ajalla alkaneeseen Asklipiuksen kulttiin. Kaksikerroksisuuden ja fyysisen läheisyyden perusteella molempia rakennuksia oletetaan käytetyn samaan tarkoitukseen.

Uniterapiaa

Muinaiskreikan enkímisis (“temppeliuni”) tarkoitti nukkumista pyhällä alueella hypnoosissa tai tajuntaa laajentavan lääkityksen kuten opiumin alaisena. Unessa potilaan nähtiin pääsevän yhteyteen parantavan jumaluuden kanssa. Uni oli Epidaurusissa keskeinen osa hoitoa.

Ei siis ihme, että siellä pidettiin Asklipiuksen rinnalla pyhänä myös Ipnosta (Uni), nukkumisen jumaluutta, joka kohosi iltaisin taivaalle äitinsä Nixin (Yön) rinnalla. Ipnoksen kaksoisveli oli Thanatos (Kuolema), hänen  poikiaan (tai veljiään) olivat Oniri (Unet): ”tummasiipiset unien henget, jotka ilmestyivät joka ilta kuin lepakkoparvi luolamaisesta asumuksestaan, joka sijaitsi nousevan auringon takana ikuisen pimeyden maassa Erebosissa”.

Hoitovaiheeseen edenneet potilaat nukkuivat maanalaisissa makuusaleissa, joissa he kohtasivat mestariparantajan ktoonisen eli maanalaisen ilmentymän. Jumaluus paljasti unessa kullekin avun tarvitsijalle sopivan hoidon ja paransi heidät maan elvyttävällä voimalla. Jumaluuden ja potilaan jakama uni oli kuin kuoleman simulaatio, jossa parantaja siirsi itseensä potilaan vaivan. Tässä muodossa Asklipius edusti elämän kiertokulkua, josta hänellä oli henkilökohtaista kokemusta – hän oli siis nykykielellä kokemusasiantuntija.

Asklipiuksen nimeen

Jo 1000-luvulla eaa. primitiivisistä magiaan perustuneista hoidoista alkunsa saanut parantamisen perinne päättyi Epidaurusissa 300-luvun lopussa goottien hyökkäyksiin. Lopullisen päätepisteen toiminta saavutti, kun Rooman keisari Theodosius sulki asklipionit ja muut pakanalliset pyhätöt vuonna 426. Suuret maanjäristykset vuosina 522 and 551 viimeistelivät tuhon.

Ensimmäiset arkeologit saapuivat paikalle 1879; työ jatkuu ja tuottaa edelleen tuloksia. Yhtä kestävä muisto Asklipiuksen elämäntyöstä kuin aina uutta paljastavat rauniot on modernin lääketieteen isäksi tituleeratun Hippokrateen aikaansaannokseksi mainittu lääkärin vala. Mainittakoon, että nykylääkärit eivät enää vanno uskollisuutta Asklipiukselle ja hänen sukulaisilleen.

Minä vannon Apollonin, parantajan, kautta ja Asklepiuksen ja Hygieian ja Panakeian ja kaikkien jumalten ja jumalattarien kautta, kutsumalla heidät todistajiksi, että tulen kykyni ja harkintani mukaan täyttämään tämän valan ja kirjallisen sitoumuksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s