Lucia-pullia
Kuva: Martat

Tänään on Lucianpäivä. Viimeistään nyt on syytä lähteä kaupan maustehyllylle, sillä Lucianpäivänä kaikkien kuuluu syödä ässän muotoisia, rusinoilla koristeltuja ja sahramilla iloisen keltaiseksi värjättyjä Lucia-pullia.

Ruotsissa pullia kutsutaan nimellä lussekatter. Hieman yllättäen lempeä ”lusse” ei viittaa päivänsankari Luciaan vaan itseensä Luciferiin eli paholaiseen.

Lucia-pullien historia alkaa 1600-luvun Saksasta. Tarinan mukaan kissan hahmoinen paholainen kuritti lapsia ja lapsen hahmoinen Jeesus jakoi heille pullia. Paholaisen pelottelemiseksi pullat alettiin värjätä kirkkaan keltaisiksi, jota väriä pimeydessä viihtyvän paholaisen uskottiin karsastaneen. Sahramin käyttö Lucia-pullissa saattaa liittyä myös sen silmäsairauksia parantaviin ominaisuuksiin, olihan Pyhä Lucia näkövammaisten suojelija.

Muinaisessa Kreikassa sahramia tuottava krookus oli pyhitetty jumalten viestinviejälle Hermekselle. Hänen lemmittynsä – yksi niistä – oli tavallinen kuolevainen nimeltään Krokos. Nuorukaisten suhde päättyi tragediaan: he heittelivät aikansa kuluksi kiekkoa ja Hermeksen kädestä lähtenyt kiekko tappoi Krokoksen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Crocus_sativus_01_by_Line1.JPG
Crocus Sativus
Kuva: Creative Commons

Hermes varmisti ystävänsä ikuisen elämän muuttamalla tämän kukaksi, jonka voimakkaan punaiset emiluotit symboloivat maahan valunutta verta.

Sahrami-nimen tunnetut kielelliset juuret ulottuvat 1200-luvulle ja vanhan ranskan safranin kautta munkkilatinan safranumiin. Sen kantasanaksi on ehdotettu mm. arabian keltaista tarkoittavaa za’farania ja heprean lankaa tarkoittavaa sahafarania, mutta yksimielisyyttä asiasta ei vallitse.

Enemmän kuin mausteena sahramia käytettiin muinaisessa maailmassa tuoksun ja värin lähteenä sekä lääkkeenä. Maailman kauneimmaksi naiseksi kehutun Kleopatran kerrotaan sekoittaneen kullankeltaa kylpyveteensä, koska hän uskoi sen maksivoivan viehätysvoimansa, ja Aleksanteri Suuren sanotaan hyödyntäneen sahramin parantavia vaikutuksia taistelun tuoksinassa syntyneiden haavojen hoidossa.

Cueilleuse_de_safran,_fresque,_Akrotiri,_Grèce
Kuva: © Yann Forget / Wikimedia Commons

Nykyisin vain viljeltynä kasvavan Crocus Sativuksen kantaäidiksi on tarjottu Kreetalla jo minolaisajalla tunnettua Crocus Cartwrightianusta. Santorinilla sijainneesta, maanjäristyksen tuhoamasta minolaiskaupungista on löydetty useampia sahraminkerääjiä esittäviä seinämaalauksia.

Vieläkin vanhempia todisteita punaista kultaa tuottavasta krookuksesta ovat iranilaisesta luolasta löydetyt ja analysoidut jäämät, jotka on ajoitettu 50000 vuoden taakse. Iran on nykyisin maailman suurin sahramin tuottaja: 90 % markkinoille tulevasta sahramista kasvaa muinaisen Persian alueella.

Euroopassa tärkein tuotantoalue on Don Quijoten, Pedro Almodóvarin ja manchego-juuston kotimaakunta La Mancha, jossa kasvatettavaa sahramia monet asiantuntijat pitävät maailman parhaana.  Periespanjalainen paella valenciána on yksi tunnetuimmista sahramia sisältävistä ruokalajeista. Vaikka maailman sahramista vain muutama prosentti kasvatetaan Euroopassa, tapahtuu sahramin käsittely ja kauppa yli 70-prosenttisesti Espanjan alueella.

Laadultaan arvostetuimman La Manchan sahramin ohella Italian L’Aquilassa ja Kreikan Kozanissa tuotettava sahrami on saanut Euroopan Unionin kotipaikkasuojan (PGI), josta kertoo  sahramipakkauksessa oleva leima.

Sahramia myydään sekä kokonaisina, kuivattuina, ruskeanpunaisina luotteina että niistä jauhettuna jauheena. Luotit sisältävät runsaasti krosiini-nimistä ainetta, josta sekä kirkkaankeltainen väri että aromaattisen kitkerä maku ovat peräisin.

Aromiaineiden herättämiseksi sahramin rihmamaiset luotit tulee liottaa ennen käyttöä nestetilkassa, mutta jauhe on käyttövalmista sellaisenaan. Viimeistään liotusvaiheessa käy selväksi, onko kyseessä aito sahrami vai yksi monista sahramina myytävistä ”korvaavista” tuotteista. Aito sahrami luovuttaa värinsä hyvin hitaasti. Väritestin voi tehdä myös sahramijauheelle.

Kuten tunnettua, sahrami on maailman kallein mauste. Parhaiden laatujen kilohinta nousee Euroopassa yli kymmeneen tuhanteen euroon, mutta sääherkän kasvin satovaihtelut aiheuttavat suuria ja nopeita muutoksia myös hinnassa.

Sahramin kalleus johtuu siitä, että kussakin krookuksen kukassa on vain kolme emiluottia. Lisäksi hengettömän hennot luotit on korjattava käsin poimien. Onneksi esimerkiksi puolen litran pullataikinaan riittää yksi puolen gramman pussi antamaan sekä voimakkaan värin että tuntuvan sahramin maun. Sen hinta on ostopaikasta riippuen € 3-4.

Auringonkeltaisia Lucia-pullia leipoessa voi pohtia vaikkapa sitä, että jokaiseen sahramigrammaan tarvitaan keskimäärin 500 yksin kappalein kerättyä luottia. Yhteen kiloon sahramia kuluu siis noin puoli miljoonaa luottia. Meiran mukaan ”yhden sahramikilon valmistamiseen tarvittavien krookusten lukumäärä on niin suuri, että ne peittäisivät kahden jalkapallokentän pinta-alan!”. Voi myös miettiä, kuinka monen ahkeran mehiläisen työpanoksen juhlapullaan sujahtava sahramigramma on vaatinut. Ajatus antanee leipomuksille ihan uuden ulottuvuuden.

Aurinko nousee Lucian päivänä Helsingissä klo 09.17 ja laskee klo 15.11. Päivällä on pituutta 5 tuntia 54 minuuttia.

Jouluun on enää 12 yötä.

LÄHTEITÄ:

2 kommenttia

    1. Kiitos samoin! Onhan se tosiaan aika pläjäys. Olin saanut sopimaan samaan pätkään koko maailmankaikkeuden Almodovarista mehiläisiin :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s