Ulos kuplasta?

Monelta suunnalta tulee nyt sama haaste. Viimeisinä asian nostivat esiin Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Obama ja viisaustutkija Eeva Kallio Jyväskylän Yliopistosta.

And increasingly, we become so secure in our bubbles that we accept only information, whether true or not, that fits our opinions, instead of basing our opinions on the evidence that’s out there…If you’re tired of arguing with strangers on the Internet, try to talk with one in real life.

Presidentti Obama jäähyväispuheessaan 11.1.17

Bubble: Used to refer to a good or fortunate situation that is isolated from reality or unlikely to last; A place or position that is protected from danger or unpleasant reality.

Oxford Dictionaries

Helsingin Sanomien haastattelema Kallio  puolestaan lainasi tuttua psykoterapeuttia: ”Ihmiset haluavat olla omahyväisen tyytyväisiä siihen, että ovat aina oikeassa”.

Kupla (kuv.):  Samanmielisten ihmisten piiri. Ilmaus yleistyi eduskuntavaalien jälkeen, kun perussuomalaisten menestystä kummastelevien ihmisten sanottiin elävän omassa ”kulttuurikuplassaan”; vrt. puna-viherkupla.

Kotus

Kallion määritelmän mukaan viisas ihminen tuntee asioista monet näkökulmat ja osaa niiden pohjalta muodostaa eettisesti kestävän mielipiteen, jonka on vielä tarvittaessa valmis muuttamaan. Hän elää niin kuin opettaa: Kallio mm. lukee Hommafoorumia nähdäkseen, mitä muuta mieltä asiasta voi olla kuin hän itse on ja miksi.

Viisaudelle on monia määritelmiä, mutta useimmat niistä sisältävät ajatuksen kokemuksen kautta oppimisesta.

Omista mielipiteistä ja kokemuksista poikkeavalle toiseudelle altistuminen opettaa yleensä näkemään asioita uusista näkökulmista. Tutussa pitäytyessään ihminen on kuin kala vedessä: se ei edes tiedä muusta. Vasta joutuessaan kuivalle – tai vieraalle – maalle, kala/ihminen toteaa, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa.

Kulttuurienvälisessä kohtaamisessa vaikeudet aiheutuvat useimmiten nimenomaan siitä olettamuksesta, että oma oikea on ainoa tai ainakin paras oikea ja vieläpä ”luonnollinen” tapa nähdä asia. Tämä pätee, oli sitten kyse kansallisista kulttuureista tai alakulttuureista: uskonnoista, heimoista, harrastelijapiireistä, poliittisista suuntauksista jne. Meillä ihmisillä on vahva taipumus katsoa ja tulkita maailmaa omien itsestäänselvyyksiemme läpi.

sound-bubble-audioorbGlobalisoituminen tuo muutoksia tähänkin asiaan. Lapset käyvät pienestä pitäen monikulttuurissa päiväkodeissa ja kouluissa, elävät vieraissa kulttuureissa vanhempien työn takia tai ovat opiskelijavaihdossa ulkomailla. Internet monipuolistaa maailmankuvaa, hyvässä ja pahassa. Kaikki kuvatut kokemukset sekä tutkitusti myös korkeakoulutus laajentavat näkökulmaa ja kartuttavat näkökulmien määrää ja opettavat siten hyväksymään, että minun mustani voi olla jonkun toisen valkoinen.

Aina uuden kohtaaminen ei tuota uusia katsontakantoja. Vieraus saatetaan syystä tai toisesta kokea niin suurena uhkana, että sen kohtaaminen saa tarraamaan entistäkin kiihkeämmin tuttuun ja turvalliseen: on olemassa vain yksi totuus.

Toinen ääripää yksisilmäisyyden ja avarakatseisuuden jatkumolla on kulttuurien tutkimuksessa kätetty  käsite relativismi. Alkuperäisessä merkityksessään kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen terminologiassa relativismi tarkoittaa, että kutakin kulttuuria on mahdollista arvioida vain sen omasta kontekstista käsin. Termistä on sittemmin tullut suvaitsevaisuuden kaltainen kirosana, jonka tulkitaan tarkoittavan kaiken olevan yhtä hyvää/pahaa, oikein/väärin, hyväksyttyä/kiellettyä jne. Kaikki kelpaa.

Niinhän ei luonnollisesti ole. Jotkut mielipiteet ovat todempia kuin toiset, jotkut käytänteet hyväksyttävämpiä kuin toiset. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen kieltäminen kuuluu vähemmän totuudenmukaisiin mielipiteisiin, ihmisoikeuksien kieltäminen naisilta sukupuolen perusteella ei-hyväksyttäviin käytänteisiin.

Valhetta ja vääryyttä ei voi eikä saa selittää pois kulttuurilla eikä kansanluonteella, ei myöskään sananvapaudella. Oikeusvaltio ja ihmisoikeudet ovat asuttamassani kuplassa rajat, joita ei rikota, enkä totta puhuen ole halukas astumaan edes hetkellisesti kuplaan, jossa ne kyseenalaistetaan tai mitätöidään. Ne eivät voi olla valinnan eivätkä tulkinnan varaisia.

Punaisella, vihreällä, sinisellä, valkoisella ja kaikilla muilla sateenkaaren väreillä maalatun kuplani seinät ovat niin kaukana, katto niin korkealla, että sinne sopivat kaikki ne, joilla on sydän paikallaan. Elämä on liian lyhyt käytettäväksi muunlaisten ihmisten mielenliikkeiden ymmärtämiseen.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s