Tämä on vasta alkusoittoa

Hyvää adventtia!

Päivitetty pätkä menneisyydestä.

Tästä se lähtee, ihana adventin aika. Enää yksi yö ja pääsen kyynelehtimään Hoosiannan aiheuttaman tunnemyrskyn vallassa.

Sana ”hoosianna” on kreikkalainen versio heprean sanasta, joka alkuperäisessä merkityksessään tarkoitti ”auta” ja ”pelasta”. Sittemmin siitä tuli riemunilmaus. Ensiesityksensä Ruotsin valtakunnassa Klaran kirkossa 3.5.1795 saaneen Hoosiannan sävelsi kuningas Kustaa III:n hovikapellimestari, saksalainen Georg Joseph Vogler.

Perinteisesti kuoro lauloi Hoosiannan, ja kirkkokansa sai tyytyä kuuntelemaan. Vasta 1900-luvun loppupuolella myös seurakuntalaiset pääsivät osallistumaan lauluun. Nykyisin 1.adventti on yksi kirkkovuoden suosituimmista pyhistä, jolloin kaikki kansa veisaa sydämensä halusta äänen avausta pian ohjelmassa oleville kauneimmille joululauluille. Ne lauletaan tänä jouluna syrjäytymisvaarassa olevien nuorten puolesta.

Hoosianna on nykyisessä virsikirjassa ensimmäisenä virtenä. Tämä on sille oikea paikka, sillä adventti Hoosiannoineen markkeeraa kirkkovuoden alkua, vaikka virsi  kertookin palmusunnuntain tapahtumista: Raamatun mukaan Jeesus ratsasti silloin aasin selässä Jerusalemiin. Adventti on saanut nimensä latinan sanoista ”adventus Domini”, mikä tarkoittaa Herran tulemista.

”Tiellä ken vaeltaa…”

Olga-mummoni makuuhuoneen seinällä oli taulu tästä Raamatun tapahtumasta. Olin pienenä tyttönä hyvin huolissani siitä, kuinka niin iso mies istui pienen aasin selässä: Jeesuksen jalat melkein laahasivat maata. Jeesuksen jalkojen tila ei minua kuitenkaan surettanut vaan se, miten aasi-parka jaksoi kantaa taakkansa. Isoäitini sanoi, että aasille oli suuri kunnia saada kantaa Jeesusta. Lapsille on tunnetusti kautta aikojen syötetty kaunisteltua totuutta.

Ensimmäisen adventin liturginen väri on valkoinen, joka symboloi Jeesuksen tulemista maailman valkeudeksi kuten tekevät myös perinteisesti adventtisunnuntaisin sytytettävät kynttilät. Niistä ensimmäinen on joulun odotuksen, toinen jouluilon, kolmas joulurauhan ja neljäs rakkauden kynttilä.

Adventtia edeltävänä lauantaina olen yleensä aloittanut jouluun valmistautumisen leipomalla hedelmäisen ja pähkinäisen joulukakun. Mutta kuka tämän muhkean kakun syö? Vastaus: minä itse. Siksi tänä jouluna EN TEE KAKKUA. Ainakaan vielä.

Myös operaatio joulukortti oli vielä tänä aamuna kokonaan ilmassa, ja jännitys alkoi tiivistyä: tehdäkö vai eikö tehdä. Mutta kuten minua edellä tulleet ovat ymmärtäneet: ilta on aamua viisaampi. Olen päättänyt tehdä tämän joulun kortit kaikista niistä askartelutarpeista, joita on jäänyt edellisvuosilta tähteeksi. Ei ole pienintäkään pelkoa siitä, etteivätkö ne riittäisi, ja jokaisesta kortista tulee ihan omanlaisensa.

Joulumusiikin pää-äänenkannattajaksi itseään tituleeraava Jouluradio alkoi soida jo vuonna 2003 ja se soi tänä vuonna kymmentä eri tyylilajia edustavan kanavan voimin. Uutuudet urbaani ja afroamerikkalainen RnB Christmas ja samettista svengiä tarjoava Happy Holidays! tarjoavat epäilemättä tervetulleita suvantopaikkoja perinteisemmän joulumusisoinnin nostattamaan nostalgian aallokkoon. Kiitos tästä mainoksettomasta joululahjasta kuuluu pääkaupunkiseudun seurakunnille.

Tänä vuonna Jouluradion perinteisen aloituskappaleen, Hoosiannan, esittävät Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Hoosiannasta julkaistaan tuolloin myös musiikkivideo Jouluradion verkkosivuilla ja Facebook-ryhmässä.

Uusi ja odotettu tulkinta soi ensi kertaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 00.00, ensimmäisen adventin ensisekunneilla.

Jouluradion vuosi sitten lanseeraama ja itseltäni täysin ohi mennyt joulupäivälaulu on ohjelmassa perjantaina 15.12: Joululaulupäivä on päivä, jolloin kaikkialla lauletaan yhdessä joululauluja. Se on ihmisten itse järjestämä ilon ja yhdessäolon festivaali. Miten hieno idea! Mahtaa talomme naisväki yllättyä, kun saavat kutsun lauteille laulamaan joululauluja joka perjantaisella saunavuorollani.

Aurinko nousee 1.adventtisunnuntaina Helsingissä klo 09.01 ja laskee klo 15.19. Päivällä on pituutta 6 tuntia 18 minuuttia. Jouluaattoon on vielä 21 yötä.

Tuskin maltan odottaa.

Muut adventtiaiheiset jutut vuosien varrelta:

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s