Suuren urheilujuhlan tuntua

Olen ehkä maailman epäurheilullisin tapaus, kun puhutaan penkki- ja kilpaurheilusta. Innostun asiasta vain silloin, kun Suomi kohtaa Ruotsin jääkiekossa. Muuten urheilu on yhdentekevää.

Se ei kuitenkaan estänyt minua pyrähtämästä juoksuun, kun kävin Ateenassa aidolla ja alkuperäisellä olympiastadionilla. Innostuisin sitä paitsi kisoistakin merkittävästi, jos ne käytäisiin perinteitä kunnioittaen: vanhoina hyvinä antiikin aikoina kaikki kilpailijat olivat vapaita, kreikkalaisia ja nuoria miehiä, joilla ei ollut yllään rihmankiertämää.

Nykyisen stadionin paikalle sijainnut urheilukenttä oli käytössä ensimmäisen kerran 330-329 eaa., kun siellä järjestettiin Athene-jumalattaren kunniaksi neljän vuoden välein pidettyihin juhlallisuuksiin kuuluneita kilpailuita. Varsinainen juhlapaikka Akropolis on melkein vain kivenheiton päässä stadionista.

Pentélin hohtavan valkoisesta marmorista tehdyt penkit – arviolta 60 riviä – korvasit kalkkikiviset edeltäjänsä osana runsaskätisen hyväntekijän Herodes Attikusin suurta remonttia noin 140 AD. Kyseessä on sama herra, jonka kuolleen vaimonsa muistoksi rakennuttama komea ulkoilmateatteri Akropolin rinteellä on edelleen aktiivikäytössä.   Remontin tuloksena stadion sai nykyisen hevosenkenkämuotonsa.

Stadion jäi unohduksiin vuosisadoiksi mm. kirkon paheksunnan takia – urheilukisoissa nähtiin olevan pakanallisia sävyjä eikä alastoman ihmiskehon esittelyä pidetty suotavana – ja sen rakennusmateriaali kierrätettiin muihin projekteihin. Kreikan itsenäistymisen jälkeen maan loistava menneisyys alkoi kiinnostaa kreikkalaisten lisäksi  ulkomaalaisiakin antiikin asiantuntijoita. Innostuksen myötä myös stadionin alue kaivettiin esiin 1830-luvulla ja rakennettiin vanhojen mallien ja mittojen mukaisesti uudelleen, jälleen Pentélin marmorista.

wp_20160823_18_38_38_pro

Ilta-aurinko värjää hohtavan valkoisen marmorin hunajaiseksi. Ratatasolla oikealla näkyy sisäänkäynti pitkään holvikäytävään. On esitetty, että sitä pitkin roomalaisajan gladiaattorinäytöksiin osallistuneet taistelijat ja pedot saapuivat stadionille.

Marmori on antanut stadionille kaupunkilaisten siitä käyttämän nimen Kalimarmaro Καλλιμάρμαρο – Kaunis marmori. Virallinen nimi on Panateenalainen stadion Παναθηναϊκό Στάδιο, Kaikkien ateenalaisten stadion.

Ympyrä sulkeutui, kun siellä järjestettiin ensimmäiset modernit olympialaiset 1896. Tuolloin katsomossa istui noin 80000 penkkiurheilijaa.  Kapasiteetti on sittemmin kutistunut nykyajan vaatimusten takia, ja tilaa on noin 45000 katsojalle. Kisat palasivat kotiin 2004, kun Ateena järjesti kesäolympialaiset.

20160823_154908630_ios

Lehtikuva 1896 kisojen avajaisista. Em. käytävässä on pienimuotoinen näyttely, josta kuva on peräisin.

Stadion voi näyttää tutulta, sillä se on mukana urheilu-uutisissa ennen jokaisia olympialaisia. Täällä olympiatuli luovutetaan olympialaisten kulloisenkin isäntämaan edustajalle.

Ateenan maraton alkaa luonnollisesti Maratonista ja päätyy luonnollisesti  Kalimármarolle. Se juostaan tänä syksynä 13.marraskuuta, 120 vuotta ensimmäisen uuden ajan maratonin jälkeen. Jos tavoitteet eivät ole aivan noin korkealla, oikeaan tunnelmaan voi pyrkiä osallistumalla stadionilla järjestettävään aamuhölkkään.

wp_20160823_18_53_12_pro

Arkeologisten kaivausten yhteydessä stadionilta on löydetty useita ermís-kivipatsaita, joilla mahdollisesti merkittiin staden eli +/- 200 m pitkän sprintin alku- ja päätepistettä. Patsaat olivat kaksikasvoisia: tässä patsaassa kameraan katsoo itse Hermes, toisella puolella ovat Apollon tai Dionysoksen kasvot. Taustalla stadionin takakaarre.

wp_20160823_18_59_24_pro

1896-1988 olympialaiset, joukossa luonnollisesti Elsinki.

Stadion on samoilla kulmilla kuin suuri Zeuksen temppeli – historian ensimmäiset kisat järjestettiin nimenomaan Zeuksen kunniaksi ehkä 776 eaa. ja niihin kuului urheilun ohella kulttuuria ja uskonnollisia menoja –  sekä Ateenan merkittävin hautausmaa. Tällä kolmikolla saa hyvin täytettyä yhden lomapäivän ääriään myöten uusilla kokemuksilla. Elleivät jalat päivän päätteeksi enää kanna, bussit ja raitiovaunut kulkevat stadionin ja hautausmaan läheltä ja vievät Syntagma-aukiolle.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s