A niin kuin Ateena, osa 1

Pohtiessani mistä oikein aloittaa juuri päättymässä olevan loman muistiinkirjoittaminen, mieleen nousi hyvä vanha neuvo: Aloita alusta.

Kuten kerroin jo aikaisemmin suunnitelleeni, yövyin Ateenassa Monastirakissa. Valintaani ohjasi pääasiassa se, että Monastirakin metroasema on lentokentän ja Pireuksen linjojen – sinisen ja vihreän – risteysasema.  En ollut ajatellut asiaa sen pidemmälle.

Valinta oli paras mahdollinen. Monastiraki on tunnelmaltaan hyvin erilainen kuin Plaka, jossa majoituin edellisellä kerralla. Väitän, että karrikoidusti Plakassa kaduntallaajien enemmistö on matkailijoita, Monastirakissa ateenalaisia, vaikka alueiden raja on häilyvä. Kun Plakassa myydään ensisijaisesti matkamuistoja yms., Monastirakissa kaupataan kaupunkilaisten arjessaan tarvitsemia tuotteita.

Monastirakin alue elää kuin viimeistä päivää, vuorokaudet ympäriinsä.

wp_20160822_20_43_58_pro

Monastiraki-aukio on aina täynnä väkeä. Oikealla metroasema, keskellä entinen moskeija. Niiden välistä menee suorin reitti Agoralle ja Akropolille.

wp_20160822_20_57_34_pro-2

Voitonjumala Athena Nikin joonialaistyylinen temppeli (noin 420 eaa.) katselee Akropolilta Monastirakin suuntaan. Temppelissä ollut puinen patsas oli poikkeuksellinen: muilla Voiton (Niki) patsailla oli siivet, tämä oli siivetön. Legendan mukaan tarkoitus oli estää kaupungin nimikkojumalattaren poistuminen Ateenasta.

wp_20160822_19_19_04_pro-1

Aamusta asti täydessä vauhdissa. Aukion laidoilla on aamiaispaikkoja, hedelmämyyjiä, kioskeja, matkatoimistoja ja hattukauppiaita. Tarjolla on siis kaikkea, mitä matkailija Ateenassa tarvitsee.

wp_20160822_19_19_21_pro

Pikkuluostari Pantanassa, jota kiertävältä kiviaidalta voi seurata maailman ohikulkua.

Kaikkein mahtavinta oli se, että aamulla herätessäni ajattelin: Lähdenpä käväisemään Agoralla.  Kymmenen minuuttia käveltyäni olin muinaisen maailman kuuluisimmalla torilla, josta kirjoitin kaksi vuotta sitten vuolaasti Ateenan sydän ja sielu -pätkässä

Tutkin alueen tuolloin tarkkaan, mutta museo oli käymättä. Paikalle tulvahti suuria ryhmiä ja luovutin suosiolla. Nyt kuitenkin ajattelen, että museossa olisi mielekkäämpi käydä ensin ja alkaa vasta sitten tutkia paikkoja ulkona.

Museo toimii esi-ostarissa, Attalosin stoan tiloissa, sekä ala- että yläkerrassa. Se ei ole suuren suuri, mutta esillä on mielenkiintoista, Ateenan nuoreen demokratiaan liittyvää esineistöä, jotka on kaivettu päivänvaloon Agoran alueelta.

wp_20160823_10_30_10_pro

Klepsidra oli kahdesta astiasta koostuva, lakituvassa käytetty ajastin. Ylempi astia täytettiin sen ylälaidassa olevaan aukkoon asti vedellä. Puheen alkaessa sen pohjassa ollut tulppa irrotettiin ja vesi valui alempaan astiaan. Vettä oli 6,4 litraa ja sen valumiseen kului kuusi minuuttia. Historijoitsijoiden mukaan suurten oraattoreiden puheita ajoitettiin suuremmilla astioilla.

wp_20160823_10_27_06_pro

Ostrakismos tarkoitti äänestystä, jonka tuloksena ei-toivottu henkilö saattoi joutua 10 vuodeksi maanpakoon. Osallistujat raaputtivat ruukun kappaleeseen sen henkilön nimen, jonka toivoivat karkotettavaksi; karkotus edellytti 6000 puoltavaa ääntä. Tavoitteena oli ehkäistä yksinvaltaisia otteita. Kuolemansa jälkeen maineenpalautuksen kokenut poliitikko ja kenraali Themistokles (524-459 eaa.) sai lähtökäskyn 482. Kuvan äänestyslipuissa lukee hänen nimensä.

wp_20160823_10_55_30_pro

Museon yläkerrassa on hieno pienoismalli Agorasta. Kuvan vasemmassa laidassa on pitkä Attalosin stoa, oikeassa laidassa kukkulalla Hefaistoksen temppeli. Alueen halki kulki kulmasta kulmaan panateenalainen tie, jota pitkin mm. Athene-jumalattaren juhlakulkueet matkasivat Akropolille.

wp_20160823_11_03_59_pro

Ermís tarkoitti alun perin pyhää kiveä, joka liittyi Hermes-jumalan kulttiin aikana, jolloin tämä oli vielä ensisijaisesti hedelmällisyyden ja hyvän onnen jumala. Taiteellisen näkemyksen kehittyessä pystyssä seisovan marmoripaaden etusivulle alettiin veistää miehen sukuelimet ja päälle Hermestä esittävä pää. Hermes-patsailla merkittiin kaikki tärkeät sisäänkäynnit, sillä niillä uskottiin olevan pahaa karkoittavia voimia. Roomalaisajalla Ateenan kaupunginisät alkoivat myöntää ansioituneille kansalaisille kuvassa näkyviä, omakuvalla koristettuja patsaita.

wp_20160823_09_47_07_pro

Edellisellä käyntikerralla jäi kokonaan katsomatta yksi kansanvallan kannalta Agoran merkittävimmistä rakennuksista. Laiminlyönti ei ollut sinänsä ihme, sillä siitä on jäljellä vain peruskivet.

wp_20160823_09_46_16_pro-2

Arkeologien näkemys

Pyöreä tholos oli hallituksen kokouspaikka, jossa ateenalaiset heimot kukin vuorollaan 35-36 päivän jaksoissa päättivät valtakunnan asioista. Kaikki hallintovuorossa olleet ruokailivat tholoksessa, ja kolmannes päättäjistä myös yöpyi siellä niin, että kansalaisilla oli aina apu lähellä. Taidan tehdä kansalaisaloitteen, jossa esitän, että meidän valitsemiemme edustajien tulee yöpyä eduskuntatalossa niin, että kansalaiset saisivat heti vastauksia heitä mietityttäviin kysymyksiin.

Ehkä parasta Ateenassa tällä kertaa oli se, ettei ollut suorituspaineita. Siellä on toki loputtomasti katsottavaa, mutta kun on suoriutunut kunnialla pakollisista kuvioista, voi viettää aikaa ihmisten tarkkailuun kahviloissa istuen. Ihan kuin lomalainen!

Yhtään hullumpaa ei myöskään ole syödä illallista tämän ikuisen näkymän edessä:

wp_20160823_21_58_40_pro

Jatkuu lähipäivinä …

4 thoughts on “A niin kuin Ateena, osa 1

  1. Kyllä. Ateena jätti jäljen sydämeen minullakin. Ensinnäkin sen rauhallisuus ja puhtaus, mutta ajankohta oli pari vuotta jälkeen olympialaisten. Toiseksi sain tutustua Ateenaan omakohtaisestakin näkökulmasta, koska siellä asui ystäväni sisko, ammatiltaan entinen opas, joka kertoili paljon Ateenasta. Tein silloin retken Delphiin ja sinne tahtoisin takaisin. Vierailu oli aivan liian lyhyt. Sitten noista kupeista. Ihana juttu tuo klepsitra. Yleensä puheliaat, tai pitkäpiimäisesti selittävät ihmiset eivät itse huomaa miksi heitä kartetaan. siis kun ei aina jaksa kuunnella. Ryhmätilanteissa pitäisi olla tuollainen kuppi, jotta he eivät veisi puheillaan aikaa ja tilaa muilta. Mittakuppi. Minä itse uskallan heitä keskeyttää ja antaa tilaa muille. Mutta auta armias, jos heitä ei kukaan ole kontrolloimassa! Lahja lausua lyhyesti ja paljon on suuri asia. Johon valitettavasti minäkään en kuulu (naurua).

    • Ihana kuulla, että jollain muullakin on sama eli laveasti selittämisen vika :). Yrityksistä huolimatta en kykene niukkaan ilmaisuun. – Haaveilin Delfistä, mutta haave ei toteutunut tällä kertaa. En raaskinut lähteä Ateenasta. Se on hurmaava paikka, tuntuu oikeasti kodilta. Paikallinen kontakti on siellä kyllä hyvä – on niin paljon tietämisen ja näkemisen arvoista, että apu ”lajittelussa” on tarpeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s