Elämme levottomia aikoja

Moni on viime viikkoina käyttänyt maailmanmenoa kuvailleessaan adjektiivia epävakaa. Se on hyvin osuva kuvaus eikä lainkaan yllättävä ainakaan astrologisesta näkökulmasta. Neitsyt, Jousimies ja Kalat, joiden energia on tällä erää niskan päällä niissä olevien monien planeettojen ansiosta, ovat kaikki laadultaan muuttuviksi kutsuttuja merkkejä (engl. mutable, kantasana latinan mutabilis ”muutos”).

Astrologiassa tähtimerkit jaetaan edustamansa energian laadun perusteella kolmeen ryhmään: johtavia ovat Oinas, Rapu, Vaaka ja Kauris, kiinteitä Härkä, Leijona, Skorpioni ja Vesimies. Jo edellä mainittujen muuttuvien merkkien lisäksi myös Kaksonen kuuluu samaan joukkoon.

Laatu kuvaa merkin ominta toimintatapaa: johtava aloittaa ja avaa tietä, kiinteää rakentaa ja vakauttaa, muuttuva hajottaa ja levittää.

Vuodenkierrossa muuttuvat merkit siirtävät meidät vuodenajasta toiseen. Henkilökohtaisilla kartoilla muuttuva energia näkyy kykynä sopeutua ja joustaa tilanteen mukaan.

Kun elementiltään samaan joukkoon kuuluvat merkit, esim. veden merkit Rapu, Skorpioni ja Kalat pelaavat hyvin yhteen, merkin laatu ei takaa samankaltaista sopua. Tämä johtuu siitä, että samaan ”laatuluokkaan” kuuluvat merkit ovat toisistaan 90 tai 180 asteen päässä – ts. niiden välinen aspekti on joko vaativa ja ehdoton suorakulma tai balanssia vastapuolten välille hakeva oppositio.

Titaani poikineen

Muuttuva energia hallitsee pitkälle syyskuuhun. Huomattava ansio tilanteesta kuuluu Saturnukselle, joka on Jousimiehessä (seuranaan Mars), ja Neptunukselle, joka on Kaloissa (seuranaan Khiron).

Saturnuksen ja Neptunuksen välinen suorakulman aspekti on toistunut tarkkana jo kahdesti (marraskuun viimeisellä viikolla ja kesäkuun kolmannella viikolla) ja toistuu vielä kolmannen kerran syyskuun 10.päivän tienoilla. Vaikutus on kuitenkin ollut jatkuva prosessi viime syksystä lähtien. Sen selkein ilmentymä on koko EU:n yllättänyt ennen näkemätön maahanmuuttajien virta ja siihen liittyvät valtavat haasteet.

Vastakkain ovat karrikoidusti ilmaisten tunteet ja järki.

Näiden kahden agendat näyttäisivät äkkiä ajatellen olevan toisistaan täysin poikkeavat: Neptunus liuottaa, Saturnus rakentaa. Vastakkain ovat ääretön ja tarkasti rajattu, vaaleanpunaiset unelmat ja inhorealismi, intuitio ja faktat, estetiikka ja käytännöllisyys, henkisyys ja materialismi, iäisyys ja aikataulut.

Oppitunteja luopumisesta, osa 1: Saturnus

Jupiter on tilanteessa tärkeä taustavaikuttaja, sillä Saturnus on Jupiterin hallitsemassa merkissä ja Neptunus Kaloissa, jota se hallitsee yhteistuumin Jupiterin kanssa. Suuret trendit kuuluvat Neptunuksen työpöydälle ja yhteiskunnallisen tason asiat Jupiterille. Maahanmuutto ja vieraat kulttuurit ovat Jupiterin ydinosaamista.

Kreikan mytologiassa Kronos (Saturnus) oli titaani. Titaanit hallitsivat maailmaa ennen Olympoksen jumalia. Poseidon (Neptunus) ja Zeus (Jupiter) olivat Kronoksen poikia.

Muuttuva ylitse muiden

Jupiter on ollut viime elokuusta lähtien Neitsyessä. Viime päivinä sen seuraksi ovat saapuneet Venus ja Merkurius. Kuun alasolmukin on ollut Neitsyessä marraskuusta lähtien. Kyseessä on stelliumiksi kutsuttu ilmiö: useita planeettoja samassa merkissä.

Valtaosa taivaankannen vaeltajista on näin ollen muuttuvissa merkeissä. Vain Uranus ja Pluto ovat johtavissa merkeissä, Oinaassa ja Kauriissa, mutta kuten tunnettua ne eivät ole vakauden tuojia. Päinvastoin, juuri Uranus ja Pluto valmistivat maaperän tämän hetkiselle tilanteelle. Kiinteissä merkeissä vierailee vain Kuu muutaman päivän kestoisilla läpikulkumatkoillaan.

Muuttuvan energian mahdin kruunaa Aurinko, joka astuu Neitsyeeseen 22.elokuuta. Samana päivänä Jupiter ja Merkurius ovat yhtymässä Neitsyessä, Mars ja Saturnus Jousimiehessä. Elokuun viimeinen viikko saattaa olla aika jännittävä.

Mutta ei siis tosiaan ihme, että maailma on levoton paikka, kun kaikki haluavat joko uusia alkuja tai muutoksia ja vaihtelua, kukin vielä omalla tavallaan. Hyväkin kääntyy itseään vastaan, jos sitä on liikaa. Tällainen annos muuttuvaa energiaa hukuttaa tekemisen fokuksen.

Saturnus käy kyllä sääliksi. Se haluaisi asioiden etenevän perusteellisesta ja realistisesta suunnitteluvaiheesta huolelliseen ja hallittuun toteutukseen, jolla saavutetaan harkiten asetetut tavoitteet. Saturnus kammoaa epäselvyyttä ja epävarmuutta, haahuilua ja haaveilua, mielenmuutoksia, yllätyksiä, spontaaniutta jne.

Jäitä hattuun

2000px-Virgo.svgNeitsyessä olevien planeettojen isäntä on kosminen viestintävastaava Merkurius.  Sen neuvo tässä epävarmassa tilanteessa on ilmiselvästi: Malttia ja harkintaa! Merkurius aloittaa nimittäin hidasteluvaiheensa ja siirtyi tänään keskiviikkona niille asteille, jotka varsinainen peruutus kattaa.

Alustava vaihe alkoi tänään  Neitsyeen 14.asteesta. Peruutus alkaa 30.elokuuta Neitsyen viimeisestä asteesta. Käännös takaisin päin tapahtuu 22.syyskuuta Neitsyen 14.asteessa. Lokakuun 6.päivä Merkurius jättää Neitsyen taakseen ja jatkaa kohti uusia seikkailuja.

Merkurius Neitsyessä on paitsi analyyttinen ja yksityiskohta-orientoitunut niin myös omassa merkissään ja siksi hyvin toimintakykyinen. Se on tukijoukkoineen varteenotettava vastavoima vastapäätä Kaloissa olevalle Neptunukselle, joka näkee metsän, muttei puita. Tämä on kyllä hieman kuin Daavidin ja Goljatin kohtaaminen.

Päällimmäinen uusiksi menevä sopimus saattaa olla sulttaani Erdoğanin ja EU:n välinen nolo diili koskien Kreikassa olevia pakolaisia. Saturnus vaatii, että sen tilalle luodaan realistinen maahanmuuttopolitiikka, joka toteuttaa EU:n julkituotua arvomaailmaa ja filosofiaa ja johon kaikki osapuolet sitoutuvat. Vapaus (Jousimies) yhdistettynä vastuuseen (Saturnus).

Meille tavallisille kuolevaisille joukkokokous Neitsyessä tarkoittaa todennäköisimmin terveyteen liittyvää pohdittavaa, sillä Neitsyt on hyvin terveystietoinen ja body concious ja Merkurius on Neitsyen hallitsijana ylimmäinen terveysviranomainen. Merkuriuksen mielestä on jokasyksyisen ryhtiliikkeen aika.

Tapaus Trump

Kuinka ollakaan, yleisestä epävakaudesta tuli mieleeni Donald Trump. Jopa monet republikaanisen puolueen kannattajat ovat todenneet presidenttiehdokkaansa olevan hyvin arvaamaton. Päätin vilkaista, mitä hänen syntymäkarttansa kertoo.

Donald Trump on nouseva Leijona, joka ei kaihda esilläoloa. Huomatkaa myös nousevalle Leijonalle tyypillinen komea harja. Mars on yhtymässä nousuakseliin 12.huoneen puolelta; Trump näkee itsensä sankarina, ja ilmeisesti hänen innokkaat kannattajansakin näkevät saman sankarin. Nousumerkki on käyntikorttimme.

Trumpin Aurinko on yhtymässä Uranukseen Merkuriuksen hallitsemassa Kaksosissa. Aurinko/Uranus yhtymä (pois sulkien muut tekijät) kertoo radikaalista ja arvaamattomasta oman tiensä kulkijasta, joka tekee niin kuin tykkää, keikuttaa kaikkia mahdollisia veneitä ja kyseenalaistaa totutut toiminta- ja ajattelutavat.

Uranuksella on kyky tehdä ihmisesta sekä nero että hullu. Niiden välinen ero on tunnetusti kuin veteen piirretty viiva.

Uranus Kaksosissa viestii epäsovinnaisesti, sillä sen tavoite on shokeerata puheillaan ja ajatuksillaan. Trump kyllä tietää, mikä on poliittisesti epäkorrektia, mutta hän on tehnyt kuulijoitaan kuohuttavista lausunnoista tavaramerkkinsä. Kannattajat näkevät hänen sanovan asiat niin kuin ne ovat.

Kaksonen on ainoa muuttuva merkki, jossa ei tapahdu tällä hetkellä eikä kovin pian tulevaisuudessakaan merkittäviä ohituksia. Trumpin kartalla Aurinko ja Uranus täyttävät aukon: ne ovat kuin muuttuvan energian merkeistä koostuvan jakkaran puuttuva 4.jalka. Ne täydentävät T-ristin suurristiksi.

Muissa muuttuvissa merkeissä ohitusta tekevät planeetat ovat joko vastapäätä tai suorakulmassa Trumpin Aurinkoon. Ei ihme, jos luvalla sanoen Trumpin päässä vaikuttaa hieman viiraavan. Paineet tämän asetelman piirissä ovat kovat.

Toinen, jonka kärjistyvää toimintatapaa astrologia selittää, on sulttaani Erdoğan. Hänen Aurinkonsa on Kaloissa kuten ovat myös Merkurius ja Venus. Kuu ja Mars ovat Jousimiehessä, Jupiter Kaksosissa. Muuttuvan energian lisäksi kartalla on paljon vettä. Sulttaanin toimia ohjaavat tunteet, ei järki.

Erdoğanin kartassa on myös se silmiinpistävä piirre, että Auringon, Kuun, Merkuriuksen, Venuksen, Marsin ja Jupiterin välillä ei ole yhtään nk. helppoa aspektia, ainoastaan yhtymiä, suorakulmia ja oppositioita. Tämä vaikuttaa  otolliselta maaperältä mm. itsepetokselle ja salaliittoteorioille.

Tuleeko Trumpista presidentti ja Erdoğanista ei niin valistunut yksinvaltias? Mahdollisesti. Molempien astrologiset kartat ovat mm. astrotheme.com -sivustolla.

Elämme muutoksen aikaa.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s