Prinssi Ruusunen x 7

Heinäkuun 27.päivä on loppukesän säiden kannalta ratkaiseva. Jos silloin sataa, jatkuu sama meno seitsemän viikkoa. Näin ainakin uskoo sekä suomalainen että esimerkiksi saksalainen kansanperinne. Potentiaalisen sateen kesto ei ole suinkaan tuulesta temmattu juttu vaan sille löytyy selitys historian syövereistä.

Kyseisenä päivänä vietetään unikeonpäivää. Päinvastoin kuin täällä Suomessa saattaisi luulla, kyse ei ole Naantalin matkailuviranomaisten saamasta hienosta markkinointi-ideasta. Unikeonpäivä on vanha kristitty merkkipäivä, joka mainittiin Suomen niemellä käytetyssä kalenterissa jo aikakin vuodesta 1705 lähtien.

Päivälle nimen antaneet unikeot olivat seitsemän kristittyä nuorukaista, jotka elivät 200-luvulla Rooman valtakuntaan kuuluneessa Efesoksessa nykyisen Turkin alueella. Apostoli Paavali oli poikennut kaupunkiin lähetysmatkoillaan ja käännyttänyt asukkaita kristinuskoon.

Vuonna 249 Rooman keisariksi nousi Decius, joka aloitti ensimmäiset järjestelmälliset kristittyjen vainot. Hän mm. edellytti kuolemanrangaistuksen uhalla, että kaikki kansalaiset osallistuvat keisarin rakentamassa temppelissä palvontamenoihin Rooman vanhojen jumalten kunniaksi.

Edellä mainitut nuorukaiset muistivat kuitenkin juuri Paavalilta oppimansa ensimmäisen käskyn, joka Lutherin Vähä katekismuksessa menee näin:

Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.

Mitä se merkitsee: Meidän tulee yli kaiken pelätä ja rakastaa Jumalaa ja turvautua häneen.

Niinpä Johannes, Konstantinus, Maximianis, Malchus, Martianus, Dionysius ja Serapion pakenivat turvaan luolaan, josta heidän kerrotaan kömpineen päivänvaloon noin vuonna 448. Toisen version mukaan keisarin kätyrit löysivät marttyyrit ja muurasivat nämä pimeään luolaan vangeiksi, mutta he selvisivät koitoksestaan hengissä uskonsa voimalla ja Jumalan avulla.

image

Seitsemän marttyyrin luolaan rakennettu kirkko Efesoksessa KUVA: johnsanidopoulos.com

Muissa kielissä päivästä käytetään nimeä ”seitsemän nukkujan päivä”, esimerkiksi ruotsiksi sjusovardagen tai sju sovares dag, englanniksi Seven Sleepers Day ja saksaksi Siebenschläfertag. Näin myös meillä aluksi: sju-sofvare tai 7 sofvare.

”Unikeko” korvasi” nukkujat” kansan suussa jo 1700-luvun aikana, mutta viralliseen kalenteriin nimi unikeonpäivä ilmestyi 1929. Nimen arvellaan viittaavan siihen, että kekoon sopii paljon unta.

Päivän ajankohdan vaihtoehdot ovat 27.7 kuten esimerkiksi meillä ja Ruotsissa tai 27.6 mm. Saksassa ja Englannissa.

Katolisen kirkon pyhmyskalenterissa ”luolan ihmisten” muistopäivää vietetään 27.heinäkuuta. Ortodoksikirkko muistaa pitkään nukkuneita nuorukaisia bysanttilaisen kalenterin mukaan sekä 4.elokuuta, jonka katsotaan olleen unen alkamispäivä, sekä 22.lokakuuta, jota pidetään marttyyrien kuolinpäivänä.

Näyttää hieman siltä, että meillä on käsitetty unikeonpäivän tarkoitus väärin. Pitkään nukkujaa pidetään vellihousuna, vaikka hän ainoastaan kunnioittaa tärkeän päivän vuosisataisia perinteitä.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s