Järjen ääni Brysselissä

Euroopan unioni elää olemassaolonsa ehkä suurinta kriisiä, joka pahimmillaan saattaa uhata koko unionin olemassaoloa. Toisaalta: se mitä tapahtuu, on tähtiin kirjoitettu ja siksi asioiden luonnollinen tila tällä haavaa.

Kysymys on idealistisen kosmopoliitti-Jupiterin ja säntillisen hallintoammattilaisen, (inho)realisti Saturnuksen yhteistyöstä. Yhteistyö on pakon sanelema asioiden tila, sillä Saturnus on vieraana Jupiterin hallitsemassa Jousimiehessä.

Jokaiselle, joka ei asu tynnyrissä, ovat tähän mennessä kirkastuneet aikamme pääteemat: maasta-/maahanmuutto, uskonnot ja kulttuurit sekä kansainvälinen oikeus. Mutta näinhän tosiaan piti ollakin. Hyvää työtä maailmankaikkeus!

Se mitä nyt on tapahtumassa, on luonnollisesti viimeiset viisi vuotta jatkuneen Pluton ja Uranuksen tiiviin yhteistyön tuottaman myllerryksen seurausta. Ne valmistivat maaperää sille, mitä tuleman piti ja minkä kanssa nyt elämme.

Vierailevat tähdet eli merkistä toiseen liikkuvat planeetat toteuttavat itseään astrologian oppien mukaan isäntänsä eli kunkin merkin hallitsevan planeetan teemoilla. Vieraileva planeetta, tässä tapauksessa Saturnus, kertoo mitä tehdään ja miten, ja merkin hallitsijaplaneetta, tässä tapauksessa Jupiter, määrittää tekemisen näyttämön, ts. sen millä elämänalueella liikutaan.

Sosiaaliset planeetat Jupiter ja Saturnus toimivat henkilökohtaisen ja globaalin välimaastossa, yhteiskunnallisella tasolla, mutta kuitenkin omassa elinpiirissämme. Ne ovat keskenään vastavoimia, joten hyvään lopputulokseen pääsemiseksi meidän pitää löytää tasapaino niiden väliltä. Muistin virkistykseksi jälleen tilanteeseen sopivat listat niiden ominaisista toimintatavoista ja toiminnan kohteista:

Jupiter & Jousimies: Vapaus. Visio. Totuus. Tieto, korkeakoulutus, viisaus, elämäntarkoitus. Lehdistö, media. Sananvapaus, lehdistönvapaus. Uskonnot ja filosofiat, vieraat kulttuurit. Maasta-/maahanmuutto. Suvaitsevaisuus, idealismi, luottamus, optimismi, toivo. Moraali ja etiikka, oikeudentunto. Avokätisyys, ylilyönnit, liioittelu. Laajeneminen, kasvu

Saturnus & Kauris: Pelko. Hidaste, este, pysäytys, rajoite. Niukkuus, puute, supistuminen, riittämättömyys. Tarpeellinen, hyödyllinen, käytännöllinen. Muuri, seinä, raja. Rakenne, organisaatio, hierarkia. Laki, kuri, järjestys. Vastuuntunto, vastuunottaminen. Kylmyys, etäisyys, raskaus, kovuus, itseriittoisuus. Varovaisuus, ”lagom”, kultainen keskitie. Vakaus, vakavuus, peräänantamattomuus. Realistisuus. Valvonta, hallinta, kontrolli, tuomio. Aika.

Em. asioita yhdistelemällä syntyvät mm. seuraavat viime aikojen keskusteluista tutuksi tulleet sanakäänteet: Erilaisuuden pelko. Maahanmuuton pelko. Xenofobia. Suvakki vastaan rasisti. Rajat kiinni. Muuri rajalle. Ei vapautta ilman vastuuta. Sananvapauden rajoittaminen. Vapaan liikkuvuuden rajoittaminen. Rajavalvonta. Realistiset odotukset. Dogmaattinen uskonnollisuus. Puhdasoppisuus. Epäluuloisuus. Luottamuspula.

Valaiseva esimerkki Saturnuksen syvästi paheksumasta, suurisuiselle ja avokätiselle Jupiterille hyvin tyypillisestä toiminnasta oli mielestäni Angela Merkelin elokuinen päätös toivottaa kaikki syyrialaiset pakolaiset tervetulleeksi Saksaan. Saturnus epäilemättä repi hiuksia päästään: ei suunnitelmaa, ei sopimista, ei valmisteluja, ei organisaatiota pitämään ihmisjoukkoja järjestyksessä. Ei myöskään yllättävää, sillä Merkel on nousumerkiltään Jousimies, ja lisäksi viestintää hallitseva Merkurius ja Jupiter ovat yhtymässä hänen kartallaan.

Tuumaustaukoja ja välitilinpäätös

Lisämaustetta lähiaikoihin tuo Saturnuksen hidastelu- eli retrograde -vaihe, joka on ”matkaltaan” vain muutaman asteen mittainen, mutta kestää 4-5 kuukautta. Peruutusvaihe on otollinen aika harkita asioita uudelleen, hioa suunnitelmia toteuttamiskelpoisemmiksi, poistaa turhat rönsyt ja lisätä unohtuneet asiat.

Peruutuksista ensimmäinen alkaa jo 25.maaliskuuta ja päättyy 13.elokuuta. Seuraavan kerran Saturnus peruuttaa Jousimiehessä ensi vuonna huhti-elokuussa.

Uudelleen arvioitavaksi joutuu suurella todennäköisyydellä esimerkiksi Schengenin sopimus, jonka ansiosta iso osa Euroopasta on rajatarkastuksista vapaata aluetta.

Uteliaisuudesta vilkaisin, missä Saturnus mahtoi olla, kun Unioniin sittemmin johtanut Rooman sopimus allekirjoitettiin ja kun se sai lain voiman.

Sopimus allekirjoitettiin 25.maaliskuuta 1957. Tuolloin Saturnus oli Jousimiehen 16.asteessa. Kun sopimus sai lain voiman 1.tammikuuta 1958, Saturnus oli  Jousimiehen 20.asteessa. Tällä hetkellä ohitusta tekevä Saturnus on Jousimiehen 16.asteessa, mikä tarkoittaa, että EU:lla on alkamassa ensimmäinen Saturnuksen paluu. Se kestää yhtä pitkään kuin omani planeetan peruutusvaiheiden takia. Tämä on mielenkiintoista.

Saturnuksen paluun symboliikka on sama sekä yksilölle että kansakunnalle, tässä tapauksessa EU:lle. Se on kuin vajaan 30 vuoden välein tehtävä katsaus asioiden tilaan sekä merkittävä aikuisuuden ja ihmisenä kasvamisen markkeri.

Totean säännöllisesti, että Saturnus palkitsee aina kovan työn. Nyt ei taidakaan kunnian kukko laulaa, koska Euroopan unioni ei ole suoriutunut millään mittarilla mitaten edes tyydyttävästi viime vuosien haasteista. Saturnuksen silmissä tilanteiden hoito on varmaan näyttänyt – voi kauhistus – epäloogiselta, poukkoilevalta ja suunnittelemattomalta. Toivottavasti se antaa ennen tuomiotaan Unionille aikaa saada asiat järjestykseen.

Liian monta kokkia?

Saturnus on Jousimiehessä puuhastellessaan merkittävissä aspekteissa muihin suuren luokan kosmisiin toimijoihin.

Tärkein niistä on vaativa neliö, jolla se haastaa Neptunuksen Kaloissa kolme kertaa: yksi tarkka osuma toteutui jo viime marraskuussa, seuraavat tämän vuoden kesäkuussa ja syyskuussa. Aspektin vaikutus on kuitenkin jatkuva, milloin heikompana, milloin vahvempana. Kannattaa myös muistaa, että Kalat on Jupiterin ja Neptunuksen yhteishallinnassa, joten tähän pakettiin sisältyy myös Saturnuksen isäntä Jupiter.

Kun Jupiter ja Saturnus ovat vastavoimat, Saturnus ja Neptunus ovat täysin eri maailmoista. Stereotyyppisesti: Saturnuksen jalat ovat tukevasti maan pinnan alapuolella, Neptunus liikkuu sfääreissä. Saturnus rakentaa, Neptunus liuottaa. Saturnus rajoittaa, Neptunus on ääretön.

Unelmat särkyvät.

Neptunus/Kalat = unelmia, ihanteita ja illuusioita, kärsimystä, uhrautumista ja myötätuntoa, liukenemista, hukkumista, hajottamista ja hiipumista.

Ryhmähali? Anyone??

Jupiterin ja Saturnuksen välinen neliö toistuu myös kolmasti: ensimmäinen erä nähtiin  elokuussa (Jupiter voitti), seuraavat maaliskuun lopussa ja toukokuun lopussa. Vieraan ja isännän välille saattaa syntyä eripuraa. Isäntä esittänee eriävän mielipiteensä vieraan tekemisistä.

Asetan toivoni muutoksesta parempaan Uranuksen varaan, vaikka siitä ei kyllä koskaan tiedä. Mutta se osaa ajatella asioita uusista ja etenkin yllättävistä näkökulmista, mikä kyky on nyt tarpeen.

Uranus sanoo: Yes we can

Ohitusta tekevä Uranus on edelleen Oinaassa, on ollut jo 5 vuotta ja on vielä pari lisää. Valitettavasti Uranuksen vanavedessä saapuvat usein poliittiset levottomuudet, vallankumoukset yms. Kuten on tullut selväksi, se on äärimmäisyyksien planeetta ja poliittinen ekstremisti.

Uranus hallinnoi myös kaikenlaisia eroja. Mitähän britit äänestävät näiden tähtien alla 23.kesäkuuta? Juhannusviikonlopusta on tulossa jännittävä, sillä äänestyspäivänä Saturnuksen ja Neptunuksen toisen kohtaamisen nostattama aallokko lyö vielä rantaan ja sattumoisin Pluton ja Jupiterin välillä on kolmion aspekti miltei kaarisekunnilleen täytenä. Tarkoittaako tämä ehkä kaiken maksimoivan Jupiterin ansiosta ylivoimaista voittoa niille, jotka kannattavat eroa Unionista? Pluto toteuttaa luovan tuhon filosofiaa: vanha ja väsynyt ulos, uutta ja entistä ehompaa sisään. Poliittisessa astrologiassa se symboloi massojen valtaa.

Takaisin Uranukseen. Ensimmäinen Saturnuksen ja Uranuksen välisistä suotuisista kolmion aspekteista tapahtuu vasta jouluaattona. Silloin muutos kohtaa vakauden, vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Palauttaako Saturnus järjestyksen post Pluto/Uranus maailmaan? Onko kyseessä joulun ihme tai mahdollisesti ällistyttävä joululahja?

Tilanteen myönteistä kehitystä edesauttaa se, että Jupiter siirtyy Neitsyestä Vaakaan syyskuussa, ja sen suhteet Saturnukseen parantuvat merkittävästi. Jouluaaton lahjavalvojaisissa Jupiter tekee mahdollisuuden sekstiiliä Saturnukseen ja Saturnus esteettömän energiavirran kolmiota Uranukseen. Uranus ja Jupiter ovat vastakkain, mutta ne ovat täysin kykeneväisiä löytämään yhteisen sävelen. Tämä on hyvin lupaavaa. Toivottavasti maahan tulee rauha ja ihmisillä on hyvä tahto.

Seuraavat kolmion aspektit Saturnuksen ja Uranuksen välillä tarkentuvat 2017 toukokuussa ja marraskuussa. Niiden välissä elokuussa Jupiterin ja Saturnuksen välinen sekstiili toistuu. Mahdollisuudet parempaan näyttäisivät kasvavan ajan myötä.

Tarkaksi menee, mutta tällä aikataululla Euroopassa ovat asiat järjestyksessä, kun Saturnus vilkuttaa hyvästit ja siirtyy joulun alla 2017 kotiin Kauriiseen melkein 30 vuoden tauon jälkeen. Me kaikki iloitsemme sen puolesta jo nyt.

Sitä ennen EU:lla on edessään valtava urakka, mutta onneksi aina luotettava ja hötkyilemätön Saturnus toimii Unionin ylimpänä neuvonantajana.

 

4 thoughts on “Järjen ääni Brysselissä

  1. Voi ihme, on sinulla tuota laaja-alaisuutta ja tarkkanäköisyyttä! Miten mielenkiintoisia asioita olit löytänyt. Oikein henkäsin, sillä juuri nyt olen kovasti miettinyt tuota Saturnusta. Meillä oli astrologisessa kerhossa jopa eräs vieraileva luennoitsija siitä kertomassa, mutta emme osanneet ajatella noin laajasti. Huh! Kiitos Kovasti!

    • Hienoa jos tykkäät ja jos tästä on iloa. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Joulusta saattaa tulla aika mielenkiintoinen. Uutisia juuri katsoin, aiheena tietenkin rajatarkastukset. Saturnus on hyvässä vedossa :).

    • Juu kyllä. Voisitko mainita, että olen vain harrastelija enkä muuta itsestäni luulekaan. Saturnus ja minä ollaan vain niin läheisiä :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s