Kaikkein kauheimmat asiat –  sodat, kansanmurhat ja orjuus – eivät ole olleet tottelemattomuuden vaan tottelevaisuuden seurausta.

Howard Zinn

Päätin tapaninaamuna herätellä aivoja ajattelemaan muutakin kuin ruokaa, juomaa ja menoa muuta, ja lähdin Kiasmaan. Siellä on vielä tammikuun loppuun avoinna Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu.

Perustin koulun, koska olen ollut hirveän kiltti koko elämäni. En ole puuttunut asioihin ja uhmannut sääntöjä, jotka ovat epäreiluja.

Jani Leinonen

Leinosen näyttelyn teemana on yhdysvaltalaisen Howard Zinnin (1922-2010) ajatus. Historioitsija, näytelmäkirjailija ja yhteiskunnallinen aktivisti Zinn levitti kansalaistottelemattomuuden ilosanomaa ja kehotti kyseenalaistamaan lainsäätäjien, vallanpitäjien ja yritysten motiivit sen sijaan, että uskoisimme sinisilmäisesti näiden olevan oikealla asialla ja toimivan kaikkien parhaaksi.

Eikä sekään riitä, että alamme pohtia muiden toimintaa ja ajattelua. Omammekin kaipaa säännöllistä läpivalaisua.

WP_20151226_13_21_45_Pro

Meidän ei tarvitse ryhtyä suurellisiin sankaritekoihin osallistuaksemme muutoksen prosessiin. Pienet teot, joita miljoonat ihmiset tekevät, voivat mullistaa maailman.

Howard Zinn

Kuin jatkumona näkemälleni satuin katsomaan samana iltana yhden kaikkien aikojen suosikkielokuvistani, ”Kuolleiden runoilijoiden seuran”. Siinä äidinkielenopettaja ravistelee poikkeuksellisilla opetusmetodeillaan vakaata arkea umpiperinteisessä sisäoppilaitoksessa.

ohcaptainmycaptain

Olisiko tässä yksi uudenvuodenlupauksista:  Rohkeasti suu auki aina, kun oikeudenmukaisuus ja yhteinen hyvä sitä vaatii.

Älä sano, no olkoon, jos voikukista aletaan keittää heikoille keittoa ja kissankelloilla halutaan soittaa muurahaisillekin sapeli kouraan.

Älä sano, samapa tuo, silläkin uhalla, että sinut heitetään vailla vettä ja paitaa, pimeään, kylmään.

Tommi Tabermann: Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s