Kaikkein kauheimmat asiat – sodat, kansanmurhat ja orjuus – eivät ole olleet tottelemattomuuden vaan tottelevaisuuden seurausta.
Howard Zinn
Päätin tapaninaamuna herätellä aivoja ajattelemaan muutakin kuin ruokaa, juomaa ja menoa muuta, ja lähdin Kiasmaan. Siellä on vielä tammikuun loppuun avoinna Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu.
Perustin koulun, koska olen ollut hirveän kiltti koko elämäni. En ole puuttunut asioihin ja uhmannut sääntöjä, jotka ovat epäreiluja.
Jani Leinonen
Leinosen näyttelyn teemana on yhdysvaltalaisen Howard Zinnin (1922-2010) ajatus. Historioitsija, näytelmäkirjailija ja yhteiskunnallinen aktivisti Zinn levitti kansalaistottelemattomuuden ilosanomaa ja kehotti kyseenalaistamaan lainsäätäjien, vallanpitäjien ja yritysten motiivit sen sijaan, että uskoisimme sinisilmäisesti näiden olevan oikealla asialla ja toimivan kaikkien parhaaksi.
Eikä sekään riitä, että alamme pohtia muiden toimintaa ja ajattelua. Omammekin kaipaa säännöllistä läpivalaisua.
Meidän ei tarvitse ryhtyä suurellisiin sankaritekoihin osallistuaksemme muutoksen prosessiin. Pienet teot, joita miljoonat ihmiset tekevät, voivat mullistaa maailman.
Howard Zinn
Kuin jatkumona näkemälleni satuin katsomaan samana iltana yhden kaikkien aikojen suosikkielokuvistani, ”Kuolleiden runoilijoiden seuran”. Siinä äidinkielenopettaja ravistelee poikkeuksellisilla opetusmetodeillaan vakaata arkea umpiperinteisessä sisäoppilaitoksessa.
Olisiko tässä yksi uudenvuodenlupauksista: Rohkeasti suu auki aina, kun oikeudenmukaisuus ja yhteinen hyvä sitä vaatii.
Älä sano, no olkoon, jos voikukista aletaan keittää heikoille keittoa ja kissankelloilla halutaan soittaa muurahaisillekin sapeli kouraan.
Älä sano, samapa tuo, silläkin uhalla, että sinut heitetään vailla vettä ja paitaa, pimeään, kylmään.
Tommi Tabermann: Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen
Vastaa