A present from down-under

Juhannuksen alla Ruoka-HeSassa julkaistiin artikkeli, jonka otsikko oli Ihmemarenki ilman munaa. Koska kaikki ihmeet ovat kiinnostavia ilmiöitä eikä jälkiruokaohjeita ole koskaan liikaa, oli pakko tutkia, mistä oikein on kysymys.

Mekon mallilla

AnnaPavlovaAsGiselleResepti on klassinen Pavlova: marenkia, vaahdotettua kermaa ja hedelmiä, tässä tapauksessa mansikoita. Sen uskotaan saaneen nimensä yhdeltä historian suurimmista ballerinoista, Anna Matveyevna Pavlovalta (1881-1931)

Ensimmäisen Pavlovan luojasta ei ole täyttä varmuutta, mutta ajallisesti nimen historia on pystytty yhdistämään mainitun ballerinan Australian ja Uuden- Seelannin kiertueeseen 1926. Molemmissa maissa tähtitanssijan mukaan nimettyä jälkiruokaa pidetään kansallisomaisuutena.

Keith Moneyn kirjoittamassa Pavlovan elämänkerrassa marenkiunelman kehittäjäksi nimetään wellingtonilaisen hotellin keittiömestari, joka inspiroitui tanssijan vihrein silkkiruusuin koristellusta esiintymisasusta. Asun tutu toimi henkäyksen kevyen marenkilevyn mallina ja tutua peittäviä pitsikerroksia esitti kermavaahto. Ruusuja markkeerasivat viipaloidut kiwit.

Uusseelantilaisten mielestä aussit ovat varastaneet jälkiruoan heiltä.

Australialaisten mukaan reseptin kehitteli 1935 perthiläisen hotelli Esplanadin keittiömestari Herbert Sachse. Kun tämä esitteli luomuksensa hotellin väelle, tarinan mukaan joku paikalla olleista totesi: ”Sehän on yhtä kevyt kuin Pavlova”. Tähtiballerina oli asunut kyseisessä hotellissa toisella kiertueellaan 1929. Sachse on itse sanonut, että hänen luomistyönsä lähtökohtana oli naistenlehdestä löydetty, uusseelantilaisen lukijan lähettämä ohje.

Ihme ja kumma

Mutta se uutinen: marenki syntyy todella myös ilman kanan myötävaikutusta. Tämä on melkein yhtä hieno juttu kuin se, että olemme päässeet näkemään lähikuvia Plutosta.

Ihmemarenki valmistetaan säilöttyjen kikherneiden nesteestä. Siihen liuenneiden valkuaisen ja tärkkelyksen ansiosta nesteestä syntyy täydellinen marenki, jossa ei ole ihmeellisiä sivumakuja eikä muutakaan vikaa.

Tämä etenkin vegaani-ihmisiä ilahduttanut keksintö on mahtava juttu muillekin, sillä marenkia tehdessä syntyy aina ylijäämäongelma: mitä käyttöä keksisi munankeltuaisille. Nyt ei enää ole sitäkään huolta ainakaan meillä kikherneistä tykkäävillä.

Munattomasta marengista saamme kiittää vegaani ohjelmistoinsinööri Goose Wohltin oivallusta kuluvan vuoden helmikuussa. Hän keksi sekä uusiokäytön kikherneiden nesteelle että myös nimen sille: aquafaba eli papuvesi. Tuoreen keksinnön koko historia on tämän linkin takana.

HeSan ohjeen määrillä syntyy jälkiruoka 10-12:lle. Itselläni on harvoin niin isoa joukkoa pöydässä eikä tämä jälkiruoka siedä sen kummemmin säilytystä kuin pakastustakaan. Onneksi raaka-aineiden määrät ovat helposti muokattavissa.

Vaikka Pavlova on helppo, sen tekemiseen pitää varata aikaa marenkien kuivattamisen takia.

Mansikkainen pikku-Pavlova (3-4 annosta)

IMG_1545

Marenkiin tarvitaan
½ dl kikherneiden nestettä
½ dl hienoa sokeria (käytin tomusokeria)
Muutamia tippoja sitruunamehua
1/3 tl vaniljasokeria

Kermavaahto
5 cm pätkä vaniljatankoa
1 tl sokeria
1 dl kuohukermaa (HeSan ohjeessa käytetään vaahtoutuvaa kaura- tai soijakermaa, joiden ansiosta Pavlova sopii myös vegaaneille)

Mansikat
2 dl mansikoita
Sokeria

Sekä lisäksi
30 g tummaa suklaata (käytin kaapistani aina löytyvää tositummaa, 85-prosenttista Green&Black´s -suklaata; ohjeessa käytetään vegaaneille sopivaa maidotonta suklaata)
Hieman rypsiöljyä leivinpaperin voiteluun

Laita uuni lämpiämään 90 asteeseen.

Mittaa kikhernepurkista ½ dl nestettä pikkukippoon. Siirrä loppu neste ja herneet kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin.

Vatkaa neste kovaksi vaahdoksi. Siivilöi sekaan tomusokeri, lisää sitruunamehu ja vaniljasokeri. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on muotonsa säilyttävän ja ylösalaisin käännettävän kipon pohjalla pysyvän kovaa.

Laita pellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä. Jaa vaahto kahteen samankokoiseen kasaan ja levitä ne halkaisijaltaan noin 12-13 senttisiksi ympyröiksi. Tasoittele.

Laita pelti uuniin ja kuivata marenkia 3-4 tuntia, kunnes se on täysin kuivaa, kovaa ja höyhenen kevyttä. Ota uunista ja nosta varovasti leivinpaperin päällä ritilälle jäähtymään.

IMG_1533Poista mansikoista kannat, leikkaa mansikat viipaleiksi, ripottele päälle hieman sokeria ja jätä huoneenlämpöön mehustumaan. Mansikoiden ohella Pavlovaan sopivat tietenkin mitkä tahansa pehmeät marjat ja hedelmät yhdessä tai erikseen,

Sitten kermavaahto: Halkaise vaniljatanko ja raaputa pienenpienet siemenet sen sisältä työlaudalle. Lisää niiden päälle sokeri ja murskaa veitsen lappeella siemenet sokerin sekaan. Laita vaniljainen sokeri kerman kanssa kulhoon ja vatkaa tukevaksi vaahdoksi.

Suklaan sulatus on ainoa osa operaatiota, joka pitää jättää viime hetkeen. Muut toimet voi tehdä hyvin etukäteen. Marengit kestävät myös säilytystä, kunhan ne pakkaa täysin jäähtyneinä ilmatiiviiseen metallirasiaan.

IMG_1548Käyttämäni suklaa on paitsi hyvin tummaa niin myös vähäsokerista, mistä syystä se pistää hyvin kampoihin makealle marengille ja mansikoille. Luulen, että myös mausteinen chilisuklaa sopisi tähän hyvin.

Kun nautinnon hetki lähestyy, jaa suklaa palasiksi ja sulata mikrossa tai pienessä kulhossa vesihauteessa. Vesihaudemenetelmää käytettäessä vettä ei tarvitse kuumentaa kiehuvaksi asti: riittää, että vesi on höyryävän kuumaa. Ota vesiastia levyltä ja laita suklaakippo varovasti veteen. Kohta kipossa on kiiltävä suklaakastike. Anna jäähtyä hetken verran.

Kokoa Pavlova: ensin marenkilevy, sen päälle hieman suklaajuovitusta, puolet kermavaahdosta ja hieman mansikoita. Sitten toinen levy, loput kermavaahdosta ja mansikoista sekä pinnalle suklaajuovia.

Pavlovan voi leikata paloiksi vasta tässä vaiheessa, jos haluaa muidenkin pääsevän nauttimaan luomuksen koko kauneudesta. Mutta luulen, että käytännöllisintä olisi leikata se paloihin sahalaitaisella veitsellä heti toisen marenkilevyn lisäämisen jälkeen. Pinnalle tulevat kermavaahdon, mansikat ja suklaan voi lisätä erikseen kullekin annospalalle.

Tämän ihanammaksi ei mansikkasesongin jälkiruoka voi tulla.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s