Good Morning, Sunshine!

Mikä ilon päivä: ääniaalloilla kuului tänään ”Hello Earth! Can you hear me?

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Rosetta-luotaimen laskeutuja Philae oli herännyt seitsemän kuukautta kestäneiltä nokosiltaan Tshurny-komeetan pinnalla. Ensitöikseen se soitti – tai oikeastaan twiittasi – kotiin Maahan; yhteys emoalus Rosetan välityksellä kesti 85 sekuntia.

Yhteydet toimivat hyvin, vaikka komeetta, Philae ja Rosetta ovat noin 304 miljoonan kilometrin päässä Maasta, Oinaan tähdistössä. Tätä voi teleoperaattoreiden katvealueella asuva puhelimen käyttäjä vain ihastella.

Philae

Kuva: ESA

Nyt esalaiset ja kaltaiseni operaatiosta innostuneet Philae-fanit odottavat malttamattomina seuraavaa yhteydenottoa, sillä tieteellisillä saavutuksillaan jo erittäin ansioituneen Philaen muistissa on merkittävä määrä dataa ajalta ennen sen talviunia. Tietojen välittäminen maahan keskeytyi marraskuussa, kun Philaelta loppui virta.

Philaella oli tänään yhteydenottohetkellä energiaa ESA:n projektipäällikkö Stephan Ulamecin mukaan tavallisen lampun verran, 24 W. Sen tehtävälistalla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on uusi porausyritys komeettaperään. Edellinen yritys marraskuussa jäi sekin kesken, kun Philaen voimat hiipuivat.

Yksitoista vuotta jatkuneen Rosetta-operaation päätavoite on ollut saada näytteitä komeetan koostumuksesta siinä toivossa, että tulokset antaisivat valaistusta elämän kehittymiseen maapallolla. Jo saatujen näytteiden perusteella tiedetään, että Tshurnyssa jään muodossa oleva vesi on elämän kannalta vääränlaista vettä. Nyt keskitytäänkin etsimään hiilimolekyylejä, jotka ovat elämälle yhtä välttämättömiä kuin vesi.

Philaen heräämisestä voidaan kiittää avaruudessa noin 113 000 km tunnissa kiitävän komeetan matkan edistymistä. 67P on tällä hetkellä jo niin lähellä Aurinkoa, että tähtemme lämpö on ladannut sen kyydissä matkustavaan, aurinkoenergialla toimivaan laskeutujaan uutta virtaa aivan kuten toivottiinkin käyvän. Etäisyys komeetasta Aurinkoon on nyt noin 214 miljoonaa kilometriä, ja elokuun puoliväliin tultaessa, komeetan ollessa lähimmillään Aurinkoa, so on ehtinyt kutistua noin 186 miljoonaan kilometriin.

Philaelle on luvassa kuumat paikat, kun 67P:n muodonmuutos komeetasta pyrstötähdeksi, kiinteästä aineesta kaasuksi ja pölyksi, kiihtyy. BBC:n David Shukmanin mukaan melkein jo menetetyksi pelätty Philae on historiallisella ”aitiopaikalla, kun komeetan meille vieras maailma lähestyy Aurinkoa ja alkaa luoda häntäänsä”. Yksi Shukmanin ilmaan heittämä huikea mahdollisuus on, että ”kuminankaksi” kutsuttu 2-osainen komeetta jakautuu Philaen ollessa sen kyydissä, jolloin luvassa saattaisi olla ennen näkemätön photo opportunity.

Tässä näyttäisi myös käyvän toteen sananparsi, jonka mukaan mustimmassakin pilvessä on hopeareunus. Jos Philae olisi laskeutunut marraskuussa sen hetkisen suunnitelman mukaan optimaalisimmalle paikalle, se olisi toiminut aikansa, mutta kuihtunut liiassa lämmössä jo kuukausia sitten. Koska Philae kuitenkin laskeutui – loppujen lopuksi – varjoisaan ojan tapaiseen, se on toimintakykyinen nyt, kun haasteellisin osuus komeetan kiertoradasta on edessä.

Tulipa jännittävä kesä – pitäkää hatuistanne kiinni!

Olen kirjoittanut aikaisemminkin Rosetasta ja Philaesta:

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s