Sukuselvitys

Viikonloppuna tiedotusvälineissä julkaistiin uutinen koskien kiertolaisemme syntyteoriaa.

Suosituin selitys Kuun synnylle on jo pitkään ollut se, että protoplaneetta eli yksi lukemattomista aurinkokunnan alkuaikoina avaruudessa kiertäneistä taivaankappaleista törmäsi vastasyntyneeseen Maahan. Rajun törmäyksen seurauksena Maasta irtosi kappaleita ja niistä muodostui Kuu.

Suuri kysymysmerkki on ollut tämä: miksi Kuusta ei ole löytynyt jälkiä Maahan törmänneestä taivaankappaleesta? Kuun kemiallinen koostuma kun on tähänastisissa tutkimuksissa todettu Maan koostumuksen kaltaiseksi.

Nyt Kölnin yliopiston tutkijat ovat erityisherkällä laitteella onnistuneet erottelemaan Apollo-astronauttien 60- ja 70-luvuilla Kuusta tuomista näytteistä ainesosia, jotka eivät ole lähtöisin Maasta ja joiden uskotaan osoittavan törmäyksen tapahtuneen.

Erot ovat hiuksenhienoja ja tulokset vaativat vielä lisätutkimuksia.

Huomioni kiinnittyi varsinaisen uutisen ohella BBC:n artikkelin sisältämään mainintaan kyseisen protoplaneetan nimestä. Artikkelin mukaan Maahan potentiaalisesti törmännyt taivaankappale kastettiin Thiaksi [Θεία], koska Thia oli Kreikan mytologiassa Kuun jumalattaren Selínin äiti.

Ensin piti tutkia kielitieteellisiä seikkoja. Kreikan taitoni ovat vaatimattomat, mutta sen sentään tiedän, että thia tarkoittaa nykykreikassa tätiä. Antiikin Kreikan pantheonissa sukulaisuussuhteet olivat tunnetusti luonnostaan umpisolmussa, kaikki menivät naimisiin kenen kanssa sattuu ja jokaisella oli useampia vanhempia. Mutta silti.

Tämä ihmetykseni aihe selvisi helposti: muinaiskreikan thia tarkoitti sekä jumalaista ja jumalatarta että myös verbiä katsoa, nähdä (se on mm. teatteri-sanan – kreikaksi theatro eli paikka, jossa katsotaan – kantasana).

Hieman perusteellisempia lisätutkimuksia vaati eräs toinen juttu. Mytologian tiedoissani oli ilmiselvästi jumalattaren mentävä aukko päätellen siitä, että nimi Thia ei soittanut päässäni mitään kelloja. Mutta eipä ihme, sillä olin tässäkin asiassa väärässä aikakaudessa.

Thia ei kuulunut niiden tutuimpien, Olympokselta maailmaa hallinneiden jumalten – Zeuksen ja kumppaneiden – aikaan vaan sitä edeltävään ajanjaksoon, jolloin kreikkalaisen mytologian mukaan maailman valtiaina oli maailman luomisessa syntyneiden protojumaluuksien jälkipolvi, jättiläisen kokoiset titaanit.

Thian kuten muidenkin yhdentoista titaanin vanhemmat olivat luomiskertomuksessa maaelementtiä edustanut Gaia ja hänen veljensä, sittemmin puolisonsa, ilmaa edustanut Uranus; maaäiti ja taivaan herra.

Maan ja Taivaan lapsi Thia oli loistavan taivaansinen sekä näkemisen ja myös profetian jumaluus. Liekö Thialla ollut aavistus tulevasta silloinkin, kun se muiden titaanittarien kanssa hakeutui paikalle todistamaan olymposlaisen valon jumaluus Apollon syntymää. Thian veli ja puoliso Iperion, ”yläpuolella kulkija”, oli nimittäin valon titaani, ts. Apollon edeltäjä.

Valo näytti olleen niin keskeinen elementti Thian ja Iperionin suhteessa, ettei olekaan ihme, että he saivat kolme häikäisevää lasta: auringonjumala Ilioksen, kuunjumala Selínin ja päivänkoiton jumala Iosin. Thiaa kunnioitettiin jumaluutena, ”josta kaikki valo eteni” – hän oli kaiken valon äiti.

Näin Thialla on kuin onkin mytologiasta nouseva yhteys Kuuhun, mistä syystä on luonnollista, että Kuussa on edes hitunen myös sen äidin ”geeniperimää”.

Niin näyttää nyt julkaistujen tutkimustulosten perusteella olevan asian laita olkoonkin, että näytteistä löydetyn uuden ainesosasen ero aikaisempaan on tutkijoiden mukaan häviävän pieni. Asiantuntijat varoittavat myös tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä vain kolmen Kuun pinnalta kerätyn kivinäytteen perusteella.

Astronomia sikseen, mutta entä tämä: Jos Thia on Kuun äiti, eikö oma Telluksemme sitten ole Kuun isoäiti? Näin päättelen siitä, että latinalainen Tellus oli antiikin Roomassa maaäiti Terra Materina tunnetun jumaluuden toinen nimi, mahdollisesti edeltäjä.

Se oli maan (merkityksessä: maaperän) jumaluus ja henkilöitymä, jonka toimet liittyivät konkreettisesti maan antiin ja tuottavuuteen. Inhimillinen äiti-ulottuvuus Tellukseen tuli Kreikasta kuten monet muutkin roomalaisten alun perin hyvin käytännöllisiin jumaluuksiin liittyvät seikat. Kreikassa Telluksen vastapari oli ”ensin syntynyt” eli Gaia.

Toisin sanoen Tellus = Gaia. Gaia on Thian äiti. Thia on Selínin (Kuun) äiti. Tästä seuraa nähdäkseni vastaanpanemattomasti, että kotiplaneettamme on Kuun isoäiti.

Kuu on Telluksemme lapsenlapsi.

 

 

2 thoughts on “Sukuselvitys

    • Kun yhdistelee estottomasti totta ja tarua, saa aikaan yllättäviä loppupäätelmiä :). Tästä syystä tykkään kirjoittaa tähtitiedettä ja mytologiaa tai tähtitiedettä ja astrologiaa sekoittavia juttuja, joita umpitieteelliset käsitykset eivät rajoita. Lukijat voivat päättää, miltä osin ottavat tekstin tosissaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s