Joulukuun 13.päivä

Tänään vietämme Lucian päivä. Lucia-neidossa yhdistyy kaksi esikuvaa, toinen kristinuskon ensimmäisiltä vuosisadoilta ja toinen uskonpuhdistuksen ajalta.

Vanhempi esikuva oli kapinallinen nuori nainen, joka tunnetaan sisilialaisen syntymäkaupunkinsa mukaan Lucia Syrakusalaisena. Tämä Lucia syntyi vuonna 283 ja kärsi marttyyrikuoleman vuonna 304, minkä seurauksena hän päätyi kirkon pyhimyskalenteriin.

Kuva: thesocietypages.org

Toinen Lucian esikuva on saksankielisen Euroopan  ”Christkind” eli Kristus-lapsi, jonka lahjoja tuova hahmo luotiin uskonpuhdistaja Martti Lutherin aloitteesta korvaamaan Joulupukin kantaisä Pyhä Nikolaos;  protestanttisessa kirkossa pyrittiin eroon katolisten pyhimysperinteestä. Christkindin myötä lahjojen antamisen ajankohta siirrettiin Nikolaoksen pyhimyspäivästä jouluaattoon.

Kristus-lapsi on hieman yllättäen nuori, valkoasuinen ja usein siivekäs tyttö eikä Jeesus-lapsi, kuten asiaa tuntematon saattaisi helposti olettaa. Se kulkeutui uskonpuhdistuksen sydänmailta saksalaisten käsityöläisten mukana Ruotsiin 1700-luvulla.

Pyhimysmarttyyri Luciasta kerrotaan lukemattomia legendoja. Niistä yhden mukaan Lucia kieltäytyi avioliitosta isänsä valitseman, sopivaksi katsoman  miehen kanssa ja lahjoitti myötäjäisensäkin köyhäinapuun. Lucian suurin rikos oli kuitenkin se, että vastoin Rooman keisarin nimenomaista käskyä hän tunnustautui kristityksi, mistä rangaistukseksi Lucia määrättiin poltettavaksi roviolla.

Jumala kuitenkin puuttui asioiden kulkuun eivätkä liekit tappaneet Luciaa vaan vasta miekanisku kaulaan vei häneltä hengen. Toisen legendan mukaan epäonnistuneen polttoyrityksen jälkeen Lucian silmät puhkottiin, mutta kuin ihmeen kaupalla hän säilytti näkökykynsä.

Nimen Lucia kantasana on latinan valoa tarkoittava ”lux”. Nimi viittasi pyhimyksen kirkkaisiin silmiin, jotka hänen myös kerrotaan repineen itse päästään ja lahjoittaneen pakanalliselle kosijalleen, joka oli niihin mielistynyt.

Lahjoitus teki kosijaan niin suuren vaikutuksen, että tämä kääntyi kristityksi, ja Jumala (tai Neitsyt Maria) palkitsi Lucian epäitsekkyyden antamalla tälle uudet silmät. Pyhän Lucian käsissä kuvataankin usein vati, jolla on silmämunat.

Luciaa kunnioitetaan edelleen näkövammaisten suojelupyhimyksenä. Myös Lucian päivän aamuun kuuluvat keltaiset sahramipullat saattavat selittyä sillä, että sahramia käytettiin keskiajalla vuotavien silmien eli ”silmäkatarrin” hoitoon.

Ruotsissa valittiin ensimmäinen Lucia-neito 1928 ja Suomessakin jo 1930. Säännöllinen vuosittainen Lucia -perinne alkoi meillä kuitenkin vasta sotien jälkeen.

Lucia-hahmon valkea mekko on viattomuuden ja kynttiläkruunun liekit rovion vertauskuva. Asuun kuuluva punainen vyö symboloi Lucian elämänsä aikana vuodattamaa verta.

Kun Lucian muistopäivä otettiin 1300-luvulla katolisen kirkon pyhimyskalenteriin, sitä seuraavana päivänä 14.12 oli käytössä olleessa juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus. Vielä Suomen vuoden 1646 kalenterissa sanottiin: ”Lucia pisimmän yön anda, Vitus pisimmän päivän kanda.” Vituksen muistopäivä 15.6 oli silloisen kesäpäivänseisauksen ajankohta.

Joulukuun 13.päivä oli juhlapäivä Ruotsi-Suomessa jo ennen kuin sitä alettiin viettää Lucia Syrakusalaisen pyhimyspäivänä. Se oli koulujen syyslukukauden päätöspäivä, jonka kunniaksi tavattiin järjestää suuri kynttiläjuhla. Tästä yhteensattumasta johtuen koulujen joulujuhla tunnettiin Lucia-juhlan nimellä 1800-luvun loppuun asti.

Tuokoot Lucia taas valon pimeyden keskelle.

Koska emme elä keskiajalla, talvipäivänseisaukseen on vielä kahdeksan päivää ja päivän lyheneminen jatkuu. Aurinko nousee tänään Helsingissä klo 09.17 ja laskee klo 15.12.; päivällä on pituutta 5 tuntia 55 minuuttia.

Jouluaattoon on vielä 11 yötä.

LÄHTEITÄ:

  • Charlotta Boucht & Mari Koli: Tunnelmallinen joulu
  • Sinikka Salokorpi & Ritva Lehmusoksa: Joulun aikaan
  • Arno Forsius: Pyhä Lucia

2 thoughts on “Joulukuun 13.päivä

    • Niinpä. Pyhimykseksi ei pääse ilman suuria ansioita. Vähän tyyliin ”Kärsi kärsi niin kirkkaamman kruunun saat”. Meidän kannalta kivaa on se, että keskellä pimeyttä päästään juhlimaan valoa :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s