Dionysoksen oma

Matkasin Rodokselta Naxokselle yölaivalla kaksitoista tuntia. Paettuani sisätilojen hyistä ilmastointia ulkokannelle nukuin makeasti tuoleista seinän viereen rakentamassani pesässä.

Laivan lähestyessä määränpäätä minut herätti Ruususen unesta nousevan auringon kajo eikä, kuten kreetalaiselle prinsessa Ariadnelle kävi Naxoksella, himokkaaksi moitittu viininjumala, zeuksenpoika Dionysos.

Pelkästään tämän varhaisen aamuhetken takia kannatti matkustaa yöllä.

image

Naxoksella vastaanottokomiteana oli kokoelma otoksia pääkaupunki Horan nähtävyyksistä.

Jo kaukaa mereltä horisontissa erottui 8-metrinen, 20-tonnisista marmoripaasista rakennettu portára. Porttimainen rakennelma on tarkasti itä-länsisuunnassa siten, että sen läpi sukeltavat niin aamun ensimmäiset kuin illan viimeiset auringonsäteet.

Laskevan auringon säteiden nähdään saapuvan Naxokselle valonjumala Apollolle pyhitetyltä Diloksen saarelta, joka sijaitsee suoraan länteen portarásta. Monen Naxoksen kävijän rituaali onkin hakeutua auringonlaskun aikaan ”isolle ovelle”, kuka meditoimaan, kuka ikuistamaan kamerallaan jo 2500 vuoden ajan päivittäin toistuneen, ihmisen ja luonnon yhteistyönä syntyvän näytöksen.

image

Kerrotaan, että tälle samalle kukkulalle ateenalainen kuninkaanpoika Theseus hylkäsi nuorikkonsa Ariadnen, mistä syystä portáran on esitetty olleen ovi Ariadnen palatsiin.

On kuitenkin todennäköisempää, että kyseessä on Apollolle 500-luvulla eaa. rakennetun temppelin sisäänkäynti. Tätä asiantuntijoiden suosimaa teoriaa tukee mm. temppelin kohti Dilosta avautuva sijainti.

Keskeneräiseksi jäänyt temppeli ei lentänyt meltémin, Kikladeilla kesäisin puhaltavan puuskaisen pohjoistuulen mukana taivaan tuuliin.  Valonjumalan temppeli joutui kierrätettäväksi: siitä purettiin vuosisatojen saatossa rakennusmateriaalia muihin projekteihin.

Temppelin kivet kokivat uuden tulemisen muiden muassa 1200-luvulla sataman tuntumaan rakennetun linnoituksen muureina ja torneina. Tässä Kastrona tunnetussa yläkaupungissa asuivat varakkaat venetsialaiset, jotka pitivät Naxoksella valtaa 1500-luvulle asti, ja alakaupungissa Burgossa heidän paikalliset alamaisensa.

image

Nyt jo yli 800 vuotta vanha linnoitus ei ole pelkkä turistinähtävyys. Kastro ympäristöineen on jokapäiväisen elämänmenon näyttämö: siellä asutaan, käydään kauppaa ja pidetään erilaisia ravitsemusliikkeitä viinibaareista perinteisiin tavernoihin. Kastron varjoisilta ja viileiltä kujilta suunnistustaitoinen kävijä löytää myös kikladisten aarteiden täyttämän arkeologisen museon ja venetsialaisen taidekeskuksen, joka järjestää päivittäin korkeatasoista ohjelmaa kulttuurinälkäisille.

image

Kastron rakentamisen pani alulle Naxoksen kaupungin perustajana pidetty venetsialainen Marco Sanudo, jolle kuuluu kunnia myös satama-altaaseen luodusta pittoreskistä  näkymästä. Pikkuruisella tekosaarella on pikkuruinen, hohtavanvalkoinen, puhdaspiirteisen kykladinen Myrttimadonnan eli Myrtidiotissan kappeli vuodelta 1207.

image

Kaikki tämä hienous näkyi yhdellä silmäyksellä laivan kannelta, ennen kuin olin edes astunut jalallani Naxoksen hedelmälliselle maaperälle.

Naxos on Kikladeista vehrein kiitos saaren keskiosassa kohoavan  Zeuksen mukaan nimetyn, koko  saariryhmän korkeimman vuoren, ja maan anti on tosiaan runsas. Historiallisten nähtävyyksien ja hienojen rantojen ohella Naxoksen maineesta merkittävä osa onkin tätä nykyä elintarvikkeiden ansiota. Etenkin perunat, hedelmät, juustot ja öljy ovat kuuluisia, mitä niitä viikon nauttineena en ihmettele. Ansio asiasta kuuluu epäilemättä Dionysokselle, joka oli paitsi viinin niin myös hedelmien ja kasvillisuuden jumala.

Mitä sitten tulee Naxokselle haaksirikkoutuneen Ariadne-prinsessan ja hänet ”väkisin vietelleen” Dionysoksen suhteeseen, olen asiaa pohdittuani tullut siihen lopputulokseen, että Ariadne ei ollut kenenkään pakolla vietävissä.

Ariadne oli osoittanut kekseliäisyytensä ja omaloitteisuutensa, kun hän päätti pelastaa prinssinsä Knossoksen labyrintissä eläneen hirviön kynsistä. Hän siis tiesi, mitä tahtoi, tässä tapauksessa prinssin, eikä hän jäänyt odottamaan muiden apua vaan ryhtyi tuumasta toimeen. Tälläinen naisihminen ei alistuisi huonoon avioliittoon edes viininjumalan kanssa, ei edes tälle pyhitetyllä saarella.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s