Pollen ja palkollisten päivä

Tällä kertaa joulu oli maksimaalisen lyhyt, jos sitä mitataan sen antamilla ylimääräisillä vapaapäivillä. Ennen vanhaan tämäkin asia oli paljon paremmin:

Ennen vuotta 1774 vietettiin Suomessa pyhäpäivinä myös kolmatta joulupäivää eli apostoli Johanneksen päivää 27. joulukuuta sekä neljättä joulupäivää eli viattomien lasten päivää 28. joulukuuta. Kuningas Kustaa III kuitenkin vähensi ne kahteen, koska aatelisten ja porvarien mielestä pitkät pyhät laiskistivat palkollisia liikaa.

Wikipedia: Joulu

File:St-stephen.jpg

Pyhä Stefanos

Voimme siis syyttää Kustaa III:a siitä, että joudumme nykyisin tyytymään vain yhteen ylimääräiseen vapaapäivään, jota nimitetään paitsi toiseksi joulupäiväksi niin myös tapaninpäiväksi.

”Tapani” viittaa kristityn kirkon ensimmäiseen marttyyriin, vuonna 34 tai 35 kuoliaaksi kivitettyyn Pyhään Stefanokseen. Kreikankielen seppeltä merkitsevästä ”Stefanoksesta” tuli meillä ”Tahvana”, josta kehkeytyi edelleen nykyinen ”Tapani”.

Kristinuskoa edeltävänä aikana vuoden pimeimpinä päivinä muinaisessa Euroopassa juhlittiin auringonjumala Freylle pyhitettyä hevosta, jolla jumala pystyi ratsastamaan veden ja tulen läpi. Freyn ratsun kunniaksi järjestettiin kilpa-ajoja, jotka aloittivat nykyisinkin harrastettavien tapaninajojen perinteen. Päivä on siis ollut hevosten ja hevosmiesten oma päivä aikojen alusta.

Kirkko alkoi levittää kansan keskuuteen legendaa Pyhästä Stefanoksesta kuningas Herodeksen tallirenkinä ja hevosten suojelijana ja määräsi Stefanoksen päivän ajankohdaksi kirkon pyhimyskalenterissa Frey-jumalan juhlapäivän. Näin pyrittiin häivyttämään kristinuskoa edeltäneitä, kirkon paheksumia pakanallisia perinteitä.

Englanniksi tapaninpäivää kutsutaan nimellä Boxing Day, jolla ei ole mitään tekemistä nyrkkeilyn kanssa. Tässä yhteydessä sanan boxing uskotaan tarkoittavan laatikon/rasian (engl. box) antamista.

Kyseessä saattoivat olla ne rasiat, jotka jo kristinuskon alkuaikoina sijoitettiin kirkkojen ulkopuolelle ja joihin paremmin toimeentulevat saattoivat antaa lahjoituksia, jotka jaettiin köyhille joulun jälkeen.

Britanniassa yläluokan varakkaat tapasivat puolestaan korvata palvelusväelleen joulun aiheuttaman ylimääräisen työn ja vaivan antamalla näille joulun jälkeisen ensimmäisen arkipäivän vapaaksi ja myös ”joululaatikon”, jossa oli lahjoja ja bonuspalkkaa sekä mahdollisesti ruoan tähteitä vietäväksi kotiin perheelle. Myös posteljooni, maitomies ja jätehuolto palkittiin.

Ei siis ihme, että asuessani brittien entisessä alusmaassa Kyproksessa ovikelloni soi eräänä joulunaluspäivänä ja oven takana seisoi punaposkinen ja leveästi hymyilevä, mutta minulle tuiki tuntematon mies, joka lausui: Merry Christmas, I come from the rubbish! Meni hetki ennen kuin tajusin, että herra oli katumme roskakuski, joka ei ollut tällä kertaa keräämässä jätteitä vaan joulubonuksiaan eli jouluboksiaan.

Lisää valoa

Aurinko palaa.

Aurinko nousee Helsingissä tapaninpäivänä klo 09.25 ja laskee klo 15.17. Päivä on minuutin – sen kuuluisan, lyhyttäkin lyhyemmän kukonaskeleen verran – pidempi kuin talvipäivänseisauksen aikaan, 21.joulukuuta. Olemme matkalla kevättä kohti.

LÄHTEITÄ:

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s