Myrskynmerkit

Olen kehittänyt itselleni vahvan riippuvuussuhteen Heikki Ojan Aikakirjaan. Se kertoo jotakuinkin kaiken tietämisen arvoisen ajanlaskuun ja vuodenkiertoon liittyvistä asioista. Tämä aarteen uusin painos on verkkoversiona kaikkien ilona täällä.

Tänään silmiini osui seuraava teksti:

Monen almanakan aukeamilla, esimerkiksi Yliopiston almanakassa ja Suomen kansan kalenterissa, esiintyy vielä nykyäänkin salaperäisen näköisiä merkkejä, jotka kertovat planeettojen, kuun ja auringon asemista. Näitä merkkejä on käytetty esimerkiksi sään ennustamiseen, ja siksi niitä on sanottu ”myrskynmerkeiksi”.

Siinä siis selitys sanonnalle ”kuin myrskynmerkki allakan reunassa”, jolla kuvataan epätavallisen yrmyn näköistä kanssaihmistä.

Löytynyt tieto on nyt erinomaisen ajankohtainen, sillä näinä päivinä ”allakan reunassa” ovat taivaankappaleista kirkkaimmat eli Jupiter ja Venus yhtymässä.

Ne loistavat melkein käsi kädessä läntisellä iltataivaalla auringonlaskun jälkeen. Tähtitieteellisen yhdistyksen URSA:n mukaan tämä pari on seuraavan kerran näin suotuisissa asemissa meihin maan matosiin nähden vuonna 2036.

Varsinkin Venus näyttää olevan melkein kosketusetäisyydellä, vaikka todellisuudessa Venuksen etäisyys Maasta on pienimmilläänkin melkein 40 miljoonaa kilometriä.

Alaviistoon vasemmalla Venuksesta tuikkii aurinkokuntamme jättiläinen Jupiter. Jupiterin koko on häkellyttävä: Sen massa on 2,5 kertaa suurempi kuin kaikkien muiden aurinkokuntamme planeettojen massa yhteensä ja tilavuudeltaan se on yli 1000 kertaa Maan tilavuutta suurempi.

Kuva: NASA

Valtavasta koostaan huolimatta Jupiter näkyy Venusta paljon heikompana, mutta hämmästyttävää on se, että se ylipäänsä näkyy. Jupiteriin on meiltä matkaa vähintäänkin 630 miljoonaa (630 000 000) kilometriä.

Venus ja Jupiter eivät siis ole samassa kohtaa maailmankaikkeutta – paitsi  astrologisilla kartoilla – mutta ne ovat samassa linjassa geosentrisesti asioita tarkasteltaessa, mistä syntyy visuaalinen harha niiden keskinäisestä lähekkäisyydestä.

Viimeistään uudenkuun (22.3) jälkeen kannattaa taas alkaa kuikailla  taivaalle, koska silloin kasvava kuunsirppi liittyy Jupiterin (25.3) ja Venuksen (26.3) seuraan. Komeuden kruunaa  300-500 tähdestä muodostuva tähtijoukko Plejadit eli Neulaset, jota suomalaisessa kansanperinteessä tavattiin kutsua ”Väinämöisen virsuiksi”.

Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarusta, joita metsästäjä Orion ajoi takaa. Ylijumala Zeus pelasti sisaret muuttamalla heidät kyyhkysiksi taivaalle.

URSA: Plejadit

Kuva: Earth Sky

Näitä asioita mietiskellessä monet oman elämän haasteet asettuvat kuin itsestään asianmukaiseen tärkeysjärjestykseen.

Luvassa on myrskyä mielikuvituksen tasolla.

LÄHTEITÄ:

2 thoughts on “Myrskynmerkit

  1. Wow! Tuli heti mieleen pokeri ja sen ’suora’! Siis nyt jyllää! Mitähän maailmalla keksitään? Plejadit ovat todella ihmeellinen tähtisikermä, täynnä salaperäisyyttä. Steinerko niistä jo kirjoitti monenmoista…

    Me taidamme elää mielenkiintoisia aikoja! Pidetään itsestämme huolta ja halut kurissa!

    • Universumi tosiaan pistää parastaan. Hienoja juttuja nämä kaikki ja mikä parasta, tarjoavat uuden oppimisen mahdollisuuden. Olen iloinen, että näin korkeassa iässä elämääni tuli näin ääretön uusi innoituksen lähde.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s