Valkea kuin lumi

Linnunradaksi kutsumamme kiekkomainen spiraaligalaksi, jonka toisen käsivarren kainalossa oma aurinkokuntamme sijaitsee, on väriltään valkoinen. Tämä selvisi, kun tutkijat havainnoivat muita kotigalaksimme kaltaisia tähtijoukkoja.

Vertauskohtia riittää, sillä galakseja on omassa galaksijoukossamme reilut neljäkymmentä ja galaksijoukkoja maailmankaikkeudessa mittaamaton määrä, ”yhtä paljon kuin hiekanjyviä rannalla”.

Kuva: NASA

Linnunradan väri ei ole mikään epämääräinen yleisvalkoinen vaan sellainen kevätlumen valkoinen, jonka näkee, kun katsoo lunta noin tunnin kuluttua auringonnoususta tai noin tuntia ennen auringonlaskua.

Vaikka määritelmä kuulostaa perin runolliselta, kyseessä ei ole maailmankaikkeuden mittakaavassa merkityksetön ”kiva tietää” -asia. Väri paljastaa galaksimme tähtien – niitä on astronomien arvion mukaan noin 200-400 miljardia – iän ja galaksin elämänvaiheen.

Katsomalla asia ei ole selvinnyt, sillä kotiplaneettamme Maa on Linnunradan sisällä; talon sisältä ei näe ulkoseinien väriä. Lisäksi kauaksi näkemisen esteenä ovat kaasu- ja pölypilvet. Linnunradan halkaisija on noin 100 000 valovuotta.

Tutkijoiden mukaan väri vastaa niin kutsuttua kosmista väriä, joka on kaikkien havainnoitujen galaksien värien keskiarvo. Värianalyysin perusteella he sanovatkin Linnunradan olevan seesteisessä keski-iässä. BBC:n haastattelema astronomi käytti ilmausta: erittäin kiinnostava elämänvaihe.

MAITOA TIELLÄ

Kreikkalaiset tekivät kyllä saman havainnon galaksimme väristä jo aikaa sitten, kun avaruutta katseltiin vielä paljaalla silmällä, ilman teknisiä apuvälineitä, ja Linnunradan tähdet erottuivat öisellä taivaalla vaaleana nauhana.

He kutsuivat näkemäänsä nimellä kyklos galaktikos, maitorengas/-ympyrä; kantasana on kreikan sana gala eli maito.

Vaikka ”galaksilla” alun perin tarkoitettiin nimenomaan omaa Linnunrataamme, sanasta tuli sittemmin yleisnimi, jolla tarkoitetaan myös muita vastaavia tähtijärjestelmiä.

Kuva: The National Gallery

Olympos-vuoren huikentelevainen ylijumala Zeus oli saanut pojan tavallisen kuolevaisen kanssa. Kun Zeuksen syystäkin mustasukkainen vaimo Hera nukkui, Zeus laittoi poikansa Herakleen tämän rinnoille juomaan jumalaista maitoa, jotta myös pojasta tulisi kuolematon. Mutta Herapa heräsi kesken unien eikä suinkaan ilahtunut, kun huomasi imettävänsä tuiki tuntematonta vauvaa. Hän työnsi vauvan pois rinnoiltaan, jolloin maitoa suihkusi kaaressa yötaivaalle.

Myös Linnunradan englanninkielinen nimi on Milky Way ja samaa nimeä käytetään useimmissa eurooppalaisissa kielissä saksan Milchstrassesta portugalin via lácteaan.

Ruotsiksi Linnunrataa kutsutaan nimellä ”Vintergatan”. Selityksiä on kaksi, joista toisen mukaan nimi johtuu siitä, että Linnunrata näkyy parhaiten talvella. Toisen mukaan ”talvikatu” viittaa lumeen.

MATKALLA LINTUKOTOON

Suomenkielen haikean kaunis ”Linnunrata” liittyy muinaissuomalaisten maailmankäsitykseen. Vastaavanlainen nimitys on yleinen myös monissa sukulaiskielissämme.

Myyttisissä tarinoissa muuttolintujen kerrottiin suunnistaneen Linnunradan mukaan, ja erityisesti ajateltiin itämerensuomalaisten kansojen pyhän linnun, joutsenen, käyttäneen tätä taivaalla hohtavaa nauhaa matkallaan lintukotoon.

Lintukoto oli salaperäinen ”äärimmäinen etelä, hyvä paikka kaukana kaukana”, joka sijaitsi taivaankannen ja maankiekon rajapinnassa ja jonne lintujen ajateltiin muuttavan Suomen talven ajaksi.

Esi-isiemme ajatukset eivät olleet tuulesta temmattuja. Muinaissuomalaisten kirjokanneksi kutsumalla taivaalla kirkkaimmat tähdet, jotka erottuvat jopa kesällä, ovat Kotkan tähtikuvion Altair ja Joutsenen Deneb. Molemmat ovat osa Linnunradan vaaleaa nauhaa.

Muinaissuomalaiset näkivät syksyisin näiden ”suurten lintujen lentävän” maapallon liikkeen myötä taivaankannella kohti lounasta eli samaan suuntaan, jonne monet muuttolinnut katosivat kesän mentyä.

Linnunrata on ollut myös polku, jota pitkin sielut matkaavat tuonpuoleisiin. Sielujen kuljettajina ovat toimineet sielulinnut.

Lähteitä:

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s