Jos teet blinit pitkän kaavan mukaan eli käytät taikinajuurta yön yli, valmisteluihin on muistettava ryhtyä tarjoilua edeltävänä päivänä.

En omista blinipannua, paistan blinit 4-silmäisellä valurautaisella lettupannulla. Blinini ovat siis pieniä ja pulleita, mutta eivät kakkumaisen paksuja.

Taikinaan, josta tulee noin 30 pikkubliniä, tarvitaan:

  • 4 dl kevytmaitoa
  • 1/3 pkt hiivaa
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja*
  • ½ pulloa olutta
  • ½ dl sulatettua voita
  • 1½tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • voisulaa paistamiseen**

* Jos käytät pelkästään tattarijauhoja, blinit sopivat myös keliaakikoille

**Tähän annokseen menee yhteensä vajaa ½ kg voita (ei suolatonta).

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoittele mukaan tattarijauhot. Pidä huoneenlämmössä yli yön, ja nosta aamulla jääkaappiin.

Ota kulho jääkaapista muutama tunti ennen ateriaa. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjaan keltuaiset, olut, vehnäjauhot sekä noin ½ dl voisulaa. Anna seisoa pöydän kulmalla muutamia tunteja niin, että hiiva herää henkiin ja taikina alkaa kuplia.

Ennen kuin alat paistamisen, kirkasta voi näin: Sulata se paksupohjaisessa kasarissa. Kuori pinnalta vaahto pois ja anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt voi varovasti toiseen astiaan niin, että valkoinen hera jää kattilan pohjalle. Astian on hyvä olla sellainen, että siitä on helppo lisätä voisulaa pannulle paistamisen aikana. Heran voit hämmentää vaikka sämpylätaikinan joukkoon.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostelemalla taikinaan. Älä vatkaa taikinaa tässä vaiheessa tai ilmakuplat menevät rikki eikä vaahto tee mitä pitäisi eli anna kuohkeutta taikinalle.

Paista noin 1 cm paksuisia blinejä riittävän korkealla lämmöllä niin, että niiden pinta ruskistuu, mutta ei niin korkealla, että se tummuu liian nopeasti ja blini jää sisältä raa’aksi. Käännä blinejä muutaman kerran paistamisen aikana ja valuta voisulaa käännön yhteydessä blinin pinnalle. Odota käännön jälkeen, että blinin pinta ”sulkeutuu”, ennen kuin lisäät voin. Muuten blini imaisee voin kuin sieni ja tuloksena on rasvainen kakkarainen eikä rapea blini.

Tarjoa blinit heti kuumina suoraan pannulta.

Olen kokeillut blinien paistamista etukäteen ja niiden lämmittämistä uunissa ennen tarjoilua välttääkseni blinien paistossa syntyvän käryn. Mutta olen tullut siihen tulokseen, että jos pitää valita maksimaalisen hyvän maun ja raikkaan huoneilman välillä, maku voittaa.

Blinejä ei myöskään kannata pinota päällekkäin, koska silloin niistä katoaa rapeus ja tilalle tulee kostea pehmeys.

Blinien syvimmästä olemuksesta on juttua täällä.

Jätä kommentti