Paavi, Gaudí -fani Numero Uno?

Paavi Benedictus XVI vierailee Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa 6-7. marraskuuta. Vierailun merkittävin tapahtuma on kuuluisan Sagrada Família – kirkon vihkiminen. Vihkimisen jälkeen kirkkoa voidaan käyttää erilaisiin pyhiin toimituksiin.

Paavillisen siunauksen myötä Sagrada Famíliasta tulee virallisesti basilika. Basilika – tyyliä käytettiin aikoinaan hallintorakennuksissa, mutta myös mm. kauppahalleissa. Tyylin tunnistaa rakennuksen pitkänomaisesta muodosta ja sen ’laivoiksi’ kutsutuista, pylväsrivistöjen toisistaan erottamista osista. Useimmiten laivoja on kolme, ja niistä keskimmäinen on muita korkeampi.

Modernisti arkkitehti Antoni Gaudín suunnittelemassa Sagrada Famíliassa on nähtävissä basilikan tunnusmerkit – laivoja siinä on viisi -, vaikka jo vuonna 1882 aloitetut rakennustyöt ovat edelleen pahasti kesken. Kuluvana vuonna töissä on keskitytty paavin tulevan vierailun takia 4500 neliömetrin sisätilojen viimeistelyyn. Barcelonan arkkipiispa Lluis Martínez Sistach on lausunut ääneen toiveen, että lopulliseen päätökseen kirkon rakennustyöt saataisiin Gaudín kuoleman 100 – vuotisjuhlavuoteen 2026 mennessä.

Menneenä kesänä Sagrada Famílian kohtalo on ollut tapetilla myös siksi, että Barcelonan kaupunki on aloittanut samalla alueella luotijunaradan tunnelin rakentamisen. Tunneli olisi lähimmillään vain muutaman metrin päässä Barcelonan tunnetuimman maamerkin pääjulkisivusta.

Rakennustöitä valvova arkkitehti Jordi Bonet i Armengol, jonka isä työskenteli Antoni Gaudín kanssa ja joka kertoo viettäneensä lapsuutensa kirkon rakennustyömaalla, on hyvin huolissaan. Myös Espanjan eduskunta äänesti kesällä töiden keskeyttämisen puolesta, mutta koska eduskunnan päätös ei ollut hallitusta sitova, tunnelityöt jatkuvat.

Paavin vierailun suurin kysymysmerkki liittyy Vatikaanin mahdolliseen rahalliseen tukeen Sagrada Familian rakennustöiden loppuunsaattamiseksi. Avaako Vatikaani vierailun kunniaksi rahakirstunsa säpet niin, että Antoni Gaudín elämäntyö voidaan saattaa arvoiseensa tilaan juhlavuodeksi 2026?

Rahasta on ollut muutenkin puhetta, kun Espanjassa on keskusteltu korkea-arvoisesta vierailusta. Arkkipiispa Martínez Sistachin mukaan vierailun kustannukset kirkolle ovat € 500 000-600 000. Uskovilta sekä yksityisiltä uskonnollisilta organisaatioilta on saatu lahjoituksina noin € 300 000.

Arkkipiispan mukaan vierailusta tulee tällä rahoituksella vaatimaton, mutta arvokas. Maanläheiseltä ja hillityltä kuulostaa ainakin suunnitelma tarjoilla paaville lounaaksi perinteisiä paikallisia herkkuja. Esimerkiksi jälkiruoaksi paavi pääsee nauttimaan katalonialaista pääsiäisleivonnaista ’monaa’, jota barcelonalaiset sokerileipurit jo valmistelevat.

Kirkon rahoitus ei riitä kaikkeen. Mm. turvajärjestelyjen ja mediakeskuksen rahoitus hoidetaan verovaroilla. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Espanjan valtion kassasta käytetään näihin menoihin € 14,5 miljoonaa ja Katalonian aluehallinnon kassasta € 2 miljoonaa. Tähän tietoon Espanjan julkisen liikenteen liitto on vastaamassa lakolla vierailupäivänä.

Antoni Gaudísta on käytetty nimitystä ‘Jumalan arkkitehti’ hänen elämän mittaisen kirkonrakennusprojektinsa takia. ”Minun tilaajallani ei ole kiirettä”. Samaa kiireettömyyttä toivoo varmaan arkkipiispa Martínez Sistach, joka aikansa lapsena elää aikataulujen paineessa.

Jo vuosia työn alla on ollut ’Jumalan arkkitehdin’ julistaminen myös pyhimykseksi. Hanketta perustellaan hänen esimerkillisen kristillisellä, muita palvelevalla ja nöyrällä elämäntyylillään sekä tällä hetkellä tutkimusten kohteena olevilla ihmeteoillaan. Vatikaanin kerrotaan suhtautuvan asiaan lähtökohtaisesti myönteisesti.

Antoni Gaudí näyttäisikin olevan Vatikaanin erikoishuomion kohteena. Tästä kertoo myös Vatikaanissa ensi keväänä avautuva Gaudí – näyttely. Onko ’Jumalan arkkitehti’ riittävän hyvässä myötätuulessa hellyttääkseen Vatikaanin osallistumaan myös merkittävimmän työnsä rahoittamiseen? Ja vauhdittaako paavin matka Barcelonaan Gaudín matkaa pyhimykseksi?

Paavi Benedictus XVI:n vierailu on joka tapauksessa sulka Katalonian hattuun. Paavi pitää Sagrada Famíliassa sunnuntaiaamuna 7.marraskuuta messun, jossa häntä avustaa 1100 pappia. Läsnä kirkossa ovat noin 7000 kutsuvieraan joukossa mm. Espanjan kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia. Kirkon ulkopuolelle pystytettävät jättikankaat antavat myös ovien ulkopuolelle jääville, oletettavasti sadoille tuhansille, mahdollisuuden osallistua messuun. Messussa paavi käyttää espanjan ja latinan lisäksi myös katalaania.

’Jumalan arkkitehti’, intohimoinen katalaani – nationalisti, olisi varmasti mielissään.

BBC:n uutisvideo http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11705036

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s