Kerro, kerro kuvastin

”On se niin ikävän näköistä. Helsinki on sentään maailman parhaan maan pääkaupunki ja design-pääkaupunki 2012. Mitä muutkin meistä ajattelevat, kun meillä on kerjäläisiä kaduilla? ”

”Kyllä ihmisten vapaa liikkuvuus pitäisi rajoittaa vain niihin, joilla on siihen oikeasti varaa. Pysykööt kaikki köyhät kotonaan, niitä tarvitse tänne meidän katukuvaamme pilaamaan.  Sitä paitsi on meillä omiakin köyhiä. Onneksi leipäjonot ovat sentään vähän kauempana ydinkeskustasta.  Ja onhan se tietysti vähän eri juttukin. Leipäjonoissa on enimmäkseen suomalaisia. ”

”Köyhyys on häpeä, ja kerjäläiset ovat köyhiä.  Kyllä Suomi – brändin rakentajilla riittää töitä niin pitkään, kun kerjäläiset notkuvat kadun kulmissa. Mitä muutkin meistä ajattelevat? Onhan Suomi sentään maailman paras maa ja Helsinki design-pääkaupunki 2012. ”

Kun itse kukin miettii pienessä mielessään tätä kiusallista ja ehkä lievää syyllisyyttäkin nostattavaa ongelmaa, kannattaa muistaa, että vapaa liikkuvuus on yksi kaikkien EU-kansalaisten – myös romanien – perusoikeuksista eikä köyhyyttä ole toistaiseksi luokiteltu rikokseksi. Ei siitä huolimatta, että köyhyys on esteettinen haitta ei-köyhän silmissä eikä se sovi Suomen kansainväliseen imagoon.

Se että kerjäläisyys saattaa liittyä rikolliseen toimintaan, esimerkiksi ihmiskauppaan, ei anna oikeutta rangaista sen kohteena olevia. Samalla logiikalla raiskatulle pitäisi langettaa rangaistus raiskatuksi tulemisesta. 

Väliaikaisen ratkaisun mallihan meillä on jo olemassa. Kun Helsingissä järjestettiin ETYK – huippukokous v.1975, poliisi kyyditsi – näin ainakin kerrotaan – kaikki maisemaa rumentaneet juopot kokousreittien varrelta pois. Tätä ideaa voisi käyttää, ellei epä-esteettisistä kerjäläisistä ole päästy eroon vuoteen 2012 mennessä.

Sillä välin saattaa olla hyvä ajatus pohtia yhteisiä eurooppalaisia arvojamme.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s