Kylässä Kreetalla

Mardáti on huomaamaton kreetalainen kylä matkailijoiden tunteman Ayios Nikolaoksen lähellä. Sen läpi kulkevat tietämättään monet turistit, jotka ovat matkalla kuvauksellisuutensa takia suosittuun Kritsaan.

Alkuperäinen Mardáti on tiivis rykelmä taloja päätien ja kylän kirkon välissä.  Viime vuosina sinne on muuttanut paljon uutta väkeä, minkä seurauksena kylä on alkanut levitä myös päätien toiselle puolelle.

Tulijoita riittänee tulevaisuudessakin. Kylän ympäristössä on paljon maata myytävänä, ja etäisyys vilkkaaseen Ayios Nikolaokseen on vain noin 5 km. Palveluiden vähäisyyskään ei autoonsa kiinni kasvaneita kreikkalaisia haittaa. Kylässä on kirkon lisäksi vain taverna.

Tavernan omistaa nuori mies nimeltään Mihailis, tavernanpitäjä toisessa sukupolvessa. Vaatimattoman tavernan lisäksi perheelle tuovat elantoa omat viinit. Vierailuni emäntä Ann ja muut vakioasiakkaat näyttävät pitävän Mihailiksen tavernaa oman keittiönsä jatkeena.

Tavernassa ei ole ruokalistaa (eikä kuitin perään kannata kysellä). Mihailis kertoo, mitä hänen äitinsä on päivän aikana keitellyt, ja niistä valitaan. Tarjolla on muutama lämmin ruoka ja tietenkin perushöysteet: leivät, salaatit, dipit yms.  Ruoka on juuri sellaista kuin sen pitääkin olla: kotitekoista, tuoretta ja maukasta. Ihanaa lammasta!

Emäntäni Ann on britti, joka saapui saarelle jo 1980 eikä ole sen jälkeen harkinnut lähtöä. Viisitoista vuotta sitten hän muutti kreetalaisen puolisonsa kanssa Ayioksen tungoksesta Mardátiin. Puoliso kuoli neljä vuotta sitten, ja nyt Ann käy harva se päivä kastelemassa hänen hautakukkasiaan. Samalla Ann kastelee kaikki muutkin haudat ja myös kirkon pihan istutukset. Kylän hautausmaa on hänen puutarhaansa, kirkko hänen taloaan pienempi.

Hautarauha ei ole Kreikassa rikkumaton, ja myös Ann’in edesmenneen puolison haudan yllä leijuu uhka. Tilanpuutteen takia Kreikassa on tapana avata hauta muutaman vuoden kuluttua hautaamisesta ja siirtää luut ns. luutaloon. Näin hautapaikka vapautuu seuraavalle tarvitsijalle.

Tätä tapaa sekä Ann että edesmennyt puoliso monien kreikkalaisten tavoin pitävät barbaarisena. Ann toivookin, ettei pienen hautuumaan leposijoille olisi kysyntää ja puoliso saisi jäädä aloilleen. Hautapaikan kolmen vuoden vuokra-aika umpeutui jo reilu vuosi sitten.

Jos käsky kuitenkin käy, kaivetaan hauta auki Ann’in läsnäollessa. Pestyt luut laitetaan laatikkoon, ja laatikon päälle nimi ja mahdollisesti valokuva. Sitten laatikko viedään kirkon vieressä olevaan luutaloon muiden samanlaisten laatikoiden joukkoon. Ann epäilee, että puoliso Maro alkaa kummitella, jos näin tapahtuu. Maron tunteneena pidän tätä täysin mahdollisena.

Mardátin pikkukirkko on pyhitetty 300-luvulla eläneelle Ayios Dimitriokselle, joka on sotilaiden ja pohjoiskreikkalaisen Thessalonikin kaupungin suojeluspyhimys. Lokakuun 26.päivä vietetään Dimitrioksen nimi- eli pyhimyspäivää, ja silloin koko kylä on juhlassa mukana. Ann seuraa menojen edistymistä talonsa terassilta.

Ann’in talo on rakennettu miltei pystysuoraan rinteeseen. Talo on reilut parisataa metriä meren pinnan ja Ayios Nikolaoksen yläpuolella, ja reilut 20 metriä kylän yläpuolella. Kipuaminen päätieltä taloon on mitä mainioin kuntotesti. Taksinkuljettajille mäen ylös ajamista ei kannata edes ehdottaa, jos haluaa säilyttää heihin hyvät välit ja saada kyydin kotiin kaupungilta vastaisuudessakin.

Talon itäosaa kiertää ihmeköynnösten peittämä terassi, jolta avautuvat äärettömiltä vaikuttavat näköalat paitsi kylän raitille niin myös Mirabello – lahden ja Sitian vuorten suuntaan. Maisema on kauneimmillaan illansuussa, kun länteen laskeva aurinko värjää vuoret vaaleanpunaisiksi.  Silloin terassilla kelpaa istuskella kylmällä retsinalla ja vesimelonilla varustautuneena maailmaa parantamassa. Kaikkiin ongelmiin löytyy näissä olosuhteissa ratkaisu.

Kreeta on hyväksi ihmisen sielulle.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s