Purjorisotto

Tarkoitukseni oli tehdä parsarisottoa. En kuitenkaan löytänyt vihreitä parsoja ja valkeat parsat yhdistettynä valkeaan riisiin näyttävät hyvin aneemisilta. Siksi päätinkin tehdä purjorisoton – ruokakaupassa oli suloisia ”babyleeks”. Ei siis niitä talvisia mastodontteja, jotka pistävät kauppakassista ulos vaan sekä hoikempia että lyhyempiä. Tästä tulikin aika hyvä, ihan vierasruokakelpoinen, joten here comes:

Raaka-aineet (kahdelle pääruoaksi, neljälle lisukkeeksi)

  • Oliiviöljyä loraus + voita reilu nokare
  • 1 nuori purjo
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Risottoriisiä  reilu 100 gr (= noin 1,5 dl)
  • Reipas ½ lasia valkoviiniä (siis noin 1 dl)
  • 0,75 dl kanalientä (=1,5 kuutiota)
  • Parmesania raastettuna noin 3 rkl ja nokare voita
  • Korianteria kourallinen

Halkaise purjo pituussuuntaan ja huuhdo hanan alla. Purjossa on aina multaa. Levittele purjon kerroksia juoksevan veden alla kunnolla, ellet halua multaa ruokaasi. Leikkaa sitten purjo ohuiksi renkaiksi.

Silppua valkosipulin kynsi.

Sekoita valmiiksi hanasta maksimaalisen kuumaa vettä 0,75 dl ja 1,5 kanakuutiota. Murskaa kuutiot ja hämmentele, etteivät ne jää kököksi.

Kuumenna laakeassa, paksupohjaisessa paistinkasarissa öljy ja voi keskilämmöllä. Lisää purjo ja valkosipuli. Hämmentele noin 10 minuuttia, kunnes purjo on hyvin pehmeää.

Lisää riisi ja hämmentele, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lorauta viini pannulle ja hämmentele, kunnes se haihtuu. Tämä vie vain hetken.

Lisää pannulle reilu loraus kanalientä, hämmentele ja odota, kunnes neste on täysin imeytynyt. Lisää kanalientä ja toista. Lisäile kanalientä, kunnes se on loppu ja/tai riisi on kypsää ja kermaisen näköistä.

Risottoriisipakkauksessa sanotaan: 15 min. Hämmentelin risottoani noin 40 minuuttia. Riisi olisi varmasti ollut kypsää aiemmin, mutta ei kermaista kuten risoton tulee olla.

Tarkista suola. Lopputulos riippuu käyttämistäsi kuutioista sekä parmesanista ja on tietenkin makuasia. Mikään ruoka ei kuitenkaan näytä todellista potentiaaliaan liian vähällä suolalla.

Lisää parmesani ja voinokare sekä korianteri. Hämmentele hetki (risoton teko on yhtä hämmentelyä).

Syö heti.

Viinini oli Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, joka sopii kuin nenä päähän tähän ruokaan, sekä valmistukseen että ruokajuomaksi.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s