Matka 2010 -teema on Matkailu kulttuurien säilyttäjänä.

Teema vie ajatukset suoraan kestävän matkailun kolmanteen osa-alueeseen. EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO (2003) määrittelee kestävän matkailun seuraavasti:

”Kestävä matkailu on taloudellisesti ja sosiaalisesti elinkelpoista matkailua, joka ei vahingoita ympäristöä eikä paikallista kulttuuria. Se merkitsee yhtä aikaa

  1. liiketoiminnan ja talouden menestymistä
  2. ympäristöhaittojen vähentämistä, ympäristön suojelemista ja kehittämistä sekä
  3. vastuuta yhteiskunnasta ja kulttuurisista arvoista.”

Onko Matka 2010 -teema jo tätä päivää?  Säilyttääkö matkailu oikeasti kulttuureja? Tarkoitetaanko teemalla esimerkiksi sitä, että arkeologiset nähtävyydet pysyvät pystyssä turistidollareiden turvin? Tai sitä, että kreikkalaiset kansantanssijat saavat tanssia sirtakiaan vuosi vuoden jälkeen? Tai mahdollisesti sitä, että hotellin seisovassa pöydässä on murojen, puurojen, makkaroiden, juustojen yms. seassa lautasellinen oliiveja? Tai ehkä sitä, että kerran viikossa illallisella tarjoillaan paikallisia herkkuja seisovasta pöydästä?

Globalisoituminen samankaltaistaa maailmaa yhtä tehokkaasti kuin suomalainen peruskoulu pahimmillaan tasapäistää oppilaita (anteeksi!). Matkailulla puolestaan on pahimmillaan hyvin samankaltaisia tasapäistäviä vaikutuksia paikalliskulttuuriin.

Mutta tuliko ensin muna vai kana? Lähteekö matkailija reissuun vain vaihtaakseen ilmastoa, mutta haluamatta minkään muun muuttuvan? Vai uskovatko paikalliset kohteessa antavansa parempaa palvelua matkailijalle tarjoamalla tälle mahdollisimman tuttuja juttuja ja vesitettyjä versioita omasta kulttuuristaan?

Ehkä messujärjestäjä esittääkin teeman matkailusta kulttuurien säilyttäjänä tulevaisuuden toiveena ja tavoitteena, johon matkailualan pitäisi alkaa ponnekkaasti pyrkiä? Onko ajatus realistinen vai silkkaa toiveajattelua?

Toivottavasti käynti Matkassa antaa vastauksia. Sitä odotellessa itse kukin voi miettiä, kuinka kulttuurisesti kestävästi reissuillaan toimii.

Bring nothing but silence
Show nothing but grace
Seek nothing but shelter
From the great human race
Take nothing but pictures
Kill nothing but time
Leave nothing but footprints
To show you came by.

~ John Kay ~

Jätä kommentti