Likööriä joulupöytään

Tämä ohje on peräisin Radio Suomen Olli Ihamäeltä. Sen toteuttaminen on nyt auttamattomasti myöhäistä tätä joulua ajatellen. Mutta laitan ohjeen kuitenkin nyt esiin niin, että siitä innostuvat ehtivät tulevana kesänä operaatioon mukaan.

Kuuntelin kerta toisensa jälkeen, kuinka Ihamäki alkoi ohjeistaa liköörin valmistusta keskellä kesää. Ajatus joulusta tuntui niin kaukaiselta. Vihdoin päätin, että täytyyhän tässä joulujuomassa olla jotain merkittävää, jos siitä kannattaa puhua heinäkuun helteillä.

Ja niinpä: kyllä on. Kun tätä suloisen makeaa likööriä maistelee joulunajan pimeydessä, mieleen tulevat lämpöiset ja aurinkoiset päivät silloin, kun kesä oli kukkeimmillaan. Varmasti likööriä voisi tehdä muistakin marjoista. Minulle mustaherukka on mieleisin ja lopputuloskin sen oloinen, ettei ole syytä lähteä tekemään kokeiluja.

Ohje on äärimmäisen yksinkertainen. Otetaan sama määrä perattuja mustaherukoita, kirkasta viinaa ja sokeria. Laitetaan tiiviisti suljettavaan astiaan. Annetaan olla näkösällä ja heilutellaan astiaa ohimentäessä, kunnes sokeri on sulanut. Sitten siirretään se pois silmistä ja pimeään. Säilytys ei edellytä viileää lämpötilaa, huoneenlämpö sopii hyvin. Joulun alla sopivana ajankohtana pullotetaan juoma siivilöiden.

Sama hieman tarkentaen: tämän vuoden annokseni oli 1,5 litraa herukoita ja sama määrä sekä sokeria että Kossua. Siitä tuli valmista likööriä 4 litraa.

Mustaherukat olivat peräisin ystäväni Mariannen mailta. Hänellä on ihana palsta Espoossa. Tässä paratiisissa kasvaa monenmoista herkkua, mm. useita mustaherukkapensaita. Elokuun 8.päivä menneenä kesänä oli tuuleton ja helteinen päivä. Menimme palstalle aamusta eväät mukanamme. Poimimme marjoja ja puhuimme viisaita muutaman tunnin ajan. Saaliinani oli paitsi huomattava määrä herukoita, myös muita palstan herkkuja. Kaupunkilainen kävi maalla.

Pullotus alkamassa

Laitoin marjat, sokerin ja Kossun suureen lasiseen säilöntäpurkkiin. Heiluteltuani sitä aikani päätin, että sokeri on sulanut. Siirsin purkin makuuhuoneen yläkaappiin. Sieltä otin sen tänään alas.

Pullotin liköörin säilyttämiini Kossu-pulloihin. Tein etiketit ja koristin pullon kaulan rusetilla. Nämä lähtevät lahjoiksi kahta pulloa lukuunottamatta. Niistä tarjoilen tilkan likööriä jälkiruoan kanssa kaksilla joulunalusillallisillani.

Valmiit lahjapullot

Ihanana oheistuotteena liköörinvalmistuksesta syntyy Erittäin Alkoholipitoisia ja Hampaatirrottavan Makeita mustaherukoita. Niillä voi piristää pimeitä aamuja lisäämällä niitä vaikka jugurttiin, ellei välitä kanssamatkustajien paheksuvista katseista, kun alkoholihöyryt leviävät bussiin. Itse tapaan käyttää marjat aikuisille tarjottavien juustokakkujen raaka-aineena, mutta ne maistuisivat varmaan myös vaikka jäätelön kanssa.

Tästä syntyy myös ihana Kir Royale sekoittamalla 1 osa likööriä ja 5 osaa shampanjaa tai kuohuviiniä. Likööri sopii myös glögin terästeeksi.

Likööri on niin kotimainen tuote, että se ansaitsi Joutsenmerkin ja on siksikin mainio joululahja eettistä kuluttamista arvostaville.

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s